Pentru inceput putina istorie
André Michelin a publicat prima editie a a cestui ghid in 1900. Ghidul era menit sa vina in ajutorul automobilistilor care calatoreau in Franta. Continea informatii despre locurile de cazare, service-uri auto, furnizori de combustibil si desigur locuri unde se poate lua masa De la prima lansare si pana in 1920 acest ghid se distribuia in mod gratuit, dar apoi fratii Michelin au decis sa ceara bani pentru cumpararea acestui ghid - din dorinta, spuneau ei, de a castiga credibilitate. Notarea restaurantelor cu stele se face de la inceputul anilor '30. Initial ghidul avea culoare albastra, dar din 1931 si pana in prezent acesta are culoare rosie. La inceput ghidul era doar pentru Franta, dar apoi treptat au fost redactate astfel de carti si pentru alte tari europene. Anul trecut ghidul Michelin a fost editat pentru 11 tari europene, dar si in tari din Asia ori America. Ghiduri Michelin se publica separat si pentru marile orase cum ar fi Paris, Londra, Tokyo, New York, Las Vegas si altele. Orasul care are cele mai multe stele Michelin acordate restaurantelor este Tokyo. Restaurantele din capitala Japoneza totalizand peste 200 de stele. Tara cu cele mai multe restaurante de trei stele Michelin ramane insa Franta – avand 26 din totalul celor 81 de restaurante cu trei stele Michelin din lume. Aceasta distinctie acordandu-se extrem de rar.
Cum se acorda stelele si ce inseamna ele?
Semnificatia acordata stelelor este urmatoarea : Obiecticele marcate cu trei stele inseamna „merita sa calatoresti pana la ele”, cele cu doua stele - „merita sa ocolesti pentru a ajunge la ele", iar cele cu o stea sunt considerate „interesante". In ghid mai sunt mentionate si alte restaurante care nu au nicio stea, insa simpla mentionare in acest ghid reprezinta deja o distinctie cu care restaurantele se mandresc foarte tare. Mai exista si clasificarea Bib Gourmand ceea ce inseamna ca restaurantul in cauza este preferatul unui inspector.
Acordarea stelelor se face prin ispectii repetate la restaurante. Restaurantele care au primit deja distinctii fiind si ele des vizitate de inspectorii Michelin, care au castigat renume pentru faptul ca reusesc sa isi mentina anonimatul. Discretia de care trebuie sa dea dovada inspectorii Michelin este comparabila cu cea a angajatilor din serviciile secrete. Acestia nu trebuie sa spuna nimanui cu ce se ocupa, nici macar parintilor. Mai mult, nici cei mai inalti directori din compania Michelin nu cunosc identitatea inspectorilor. Identitatea acestora este cunoscuta doar de un numar foarte limitat de persoane.
De la an la an exista variatii in clasamentul restaurantelor. Exista unele care primesc stele, altete care sunt retrogradate. Astfel ca momentul lansarii ghidului pentru urmatorul an, de obicei in luna noiembrie, este un moment asteptat de intreaga industrie, iar momentul "decernarii stelelor” este o ceremonie extrem de fastuoasa. Trebuie stiut ca stelele Michelin reprezinta in acest moment cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un restaurant.
Michelin in Romania
Romania nu are un ghid rosu, in care sa fie notate restaurantele, drept urmare in tara noastra nu exista niciun restaurant care sa se bucure de aceasta distinctie. In 2008 a fost insa pentru prima data lansat ghidul verde pentru Romania. Acesta a fost comercializat in 2009, iar obiective ca Sibiul, Sighetu Marmatiei, Maramuresul, Bucovina si Delta Dunarii plus alte cateva obiective din Bucuresti au primit distinctia maxima de trei stele. Capitala a fost inclusa ca si obiectiv, marcat cu doua stele Michelin, abia in ghidul pentru 2011. Totusi Bucurestiul este descris ca "o metropola balcanica care a suferit de-a lungul timpului, cu ambuteiajele sale, cladiri care nu se potrivesc una cu alta, prost plasate...". In afara de aceste aspecte mai putin pozitive, autorii ghidului verde Michelin pentru 2011 mentioneaza obiectivele de trei stele din capitala. Acestea sunt Biserica Stavropoleos, Muzeul National de Arta, din Palatul Regal, de pe Calea Victoriei si Muzeul Taranului Roman.
Material realizat de Georgeta Bocse
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii