Radacinile bucatariei grecesti s-au format in casele oamenilor si nu in restaurante. Grecia este o tara agrara, iar gospodinele au gasit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon.
Cele mai importante ingrediente de pe teritoriul Greciei includ: seminte, legume, vegetale, ulei de masline si lactate. Pestele si fructele de mare sunt suficiente pentru a asigura hrana tuturor celor care locuiesc langa mare.
Mancarea greceasca "urmareste" sezoanele. Gospodinele nu fac sos de tomate sau conserve toamna, pur si simplu nu gatesc aceste legume daca nu este sezonul lor. Magiritas, o supa din miel si tarta cu oua si lamai se consuma doar de sarbatoarea Good Saturday, porcul de Craciun si Anul Nou, iar pestele la mesle solemne de dupa o inmormantare.
Pranzul se serveste in jurul orei 2 PM, iar cina intre orele 8 si 10 PM, acestea fiind cele mai importante mese ale zilei. Micul dejun inseamna doar o ceasca de cafea, acompaniata de o prajitura.
Meniurile includ salate proaspete din legume de sezon si fructe. Dulciurile fac parte din meniurile festive si nu se consuma zilnic.
Multe restaurante grecesti isi fac reclama sustinand ca au mancare preparata in casa si servesc gratare de porc si miel, peste proaspat la cuptor si salate de fructe.
Iata mai jos principalele preparate grecesti:
Fructele de mare se servesc la gratar cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Uleiul de masline se consuma mai mult decat in oricare alta tara.
Pepenii galbeni din Argos sunt celebri si foarte gustosi.
Branza din Creta este cunsocuta pentru textura sa tare, dar cremoasa si se prepara din lapte de capra.
Pestele proaspat il vei intalni preparat in cele mai diverse moduri in toate restaurantele din Grecia.
In Chios se cultiva citrice si dulciuri pe baza de lamai si portocale.
O mancare traditionala din Corfu este mamaliga cu tocanita de legume verzi.
Vanata este o leguma foarte apreciata in insulele grecesti.
Branza feta este preparata in Grecia din lapte de oaie, nu de vaca.
Macedonia produce cele mai bune vinuri din Grecia!
Retete culinare recomandate: Salata greceasca
Dovlecei cu branza
Salata fructe de mare
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii