Istoria si evolutia cafelei este foarte variata si interesanta, implicand o doza de sansa, intrigi politice si de mult ori, multi bani la mijloc.
O legenda spune ca efectul cafelei asupra comportamentului a fost observat de un crescator de oi din Caffa Ethiopia numit Kaldi. El a observat ca oile au devenit hiperactive dupa ce au mancat boabele de cafea; incercand si el sa guste din fructul ciudat, a observat ca este la fel de agitat ca si animalele sale. Legenda mai spune ca prin zona a trecut un calugar si a numit fructul "fructul diavolului", desi mai tarziu tot calugarii au observat ca acest fruct nu ii lasa sa doarma cand aveau de spus rugaciuni.
O alta legenda explica denumirea cafelei sau termenul de "mocha".Un arab a fost exilat in desert sa moara de foame, impreuna cu prietenii sai. In disperarea care l-a cuprins, Omar fierb si mananca fructul unei plante necunoscute. Faptul ca au supravietuit a fost considerat un semn divin de catre locuitorii orasului Mocha, iar planta a fost numita "mocha" in cinstea evenimentului.
Original, planta crestea in Ethiopia, dar dupa ce a ajuns in Arabia, a fost monopolizata aici. Modul in care era ea folosita ar avea putina relevanta astazi. Tribul Galla din Ethiopia nu o foloseau ca bautura, ci se hraneau cu ea in timpul expeditiilor. Turcii au fost primii care au adoptat-o ca bautura, in combinatie cu condimente diferite.
In afara Arabiei, cafeaua a ajuns mult mai tarziu, deoarece arabii au pastrat-o ca pe un secret delicat cu mare strictete. Scoaterea ei in afara tarii era interzisa de guvern, asa ca iesirea cafelei a fost oarecum ilegala. Un arab pe nume Baba Budan a ascuns niste boabe si le-a dus in muntii de langa Mysore, India, construindu-si o ferma acolo.
In 1453 cafeaua a fost adusa la Constantinopol de catre turci, 4 ani mai tarziu deschizandu-se primul magazin specializat in cafea;"Kiva Han". De asemenea, legea turca permitea femeilor sa divorteze de sotii lor daca acestia nu le aduceau portia zilnica de cafea.
In 1600 cafeaua a fost introdusa in vest de catre comerciantii italieni, dar unii crestini au crezut mult timp ca aceasta bautura este bautura diavolului. In timpul lui Vincent III, acesta a hotarat sa o guste inainte sa o blameze; i-a placut atat de mult incat a binecuvantat-o, spunand: "cafeaua e atat de delicioasa incat ar fi pacat sa se bucure de ea doar necredinciosii."
50 de ani mai tarziu se deschide prima cafenea in Anglia. Cafenelele au inceput sa se inmulteasca si aud evenit atat de populare incat se numeau "universitati de un penny"- un penny fiind pretul unei cesti de cafea.
Cafeaua a ajuns astazi peste tot in lume si este placuta de o mare parte a oamenilor; de asemenea, ea reprezinta una din putinele plante pe care si micii fermieri din lumea a treia pot sa le exporte si sa castige de pe urma lor.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii