Marile bucatarii ale lumii pot fi numarate pe degetele de la o mana, iar bucataria frantuzeasca se afla printre ele. Ceea ce implica acest termen este un amsamblu coerent de ingrediente, tehnici si feluri de mancare, care au fost toate studiate si perfectionate de maestrii in arta culinara de foarte mult timp. Bucataria frantuzeasca si-a trait adolescenta cu mult timp in urma iar in aceasta etapa sunt unele gusturi pe care francezii considera ca nu merita sa le schimbe. Asta nu inseamna ca bucataria franceza nu evolueaza. Noi arome sunt introduse fara incetare in metodele de gatit, dar sunt integrate cu multa atentie. Curry, lamaie, alune ardei, nuca de cocos si lemongrass sunt toate familiare pe meniuri. Majoritatea felurilor de mancare raman la baza frantuzesti, dar nuantele exotice cu siguranta ca sunt parte a experientei in cele din urma. Chiar si in ce priveste termenii tehnici, bucataria franceza s-a modernizat: sosurile si pastele au tendinta sa fie mai usoare decat inainte iar legumele domina meniurile din ce in ce mai mult. Meniurile insele au fost simplificate - mai bine adaptate gusturilor de azi.
Exista totusi o abordare gen incet si constant. Avantajul din punct de vedere al turistului este ca felurile clasice la care mai visam cand suntem in strainatate le gasesti in forma autentica pe mesele din Franta. Totul poate parea foarte idilic, dar nu va fie teama: experienta ingrozitoare a restaurantelor franceze este si ea din plin: tapetul prin de flori, servetele roz din poliester, chelneri scortosi. Mediocritatea abunda in egala masura, dar francezii sunt francezi in toate, iar uneori chiar si meniurile indoielnice pot avea un anumit farmec. Un alt lucru care face ca mancarea frantuzeasca sa fie extraordinara este masura socialului. Ocazional vei zari pe cineva gonind pe strazi in timp ce musca dintr-o gogoasa. Cu tot stresul cotidian al secolului vitezei, francezii mai cred ca a sta la masa si a manca intr-o companie placuta la un pahar cu vin e foarte importanta! Isi fac timp pentru a manca. De fapt, in Franta, mancarea este un stil de viata!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii