Insula este plina de amintiri bizantine, iar cultura, arhitectura si chiar bucataria cipriota poarta semnele culturilor peregrinate de-a lungul secolelor.
In Cipru se evidentiaza bucataria greaca. Bucatele caracteristice Ciprului sunt: musaca (tocatura de carne, coapta cu legume si servita cu sos de oua, faina si lapte), suvlaki (carne de vita, coapta cu ceapa verde), frigarui grecesti pe betisoare mici din lemn. Splendide sunt vinurile cipriote albe, roz si rosii.
Ca si istoria insulei, si bucataria cipriota a fost influentata de culturile popoarelor care au stapanit insula. Fiecare fel de mancare are o savoare proprie, reflectand caracterul cipriot. "Yalanci Dolma" (frunze de vita-de-vie umplute cu orez si rosii), "Sis Kebab" (miel marinat, prajit pe carbuni), "Musakka" (straturi de cartofi, carne tocata, acoperite cu branza si coapte in cuptoare de pamant) si "Molohiya", o mancare de origine araba, sunt doar cateva exemple din delicatesele traditionale cipriote. Varietatea bucatariei se datoreaza influentelor sud-europene si a celor din Orientul Mijlociu.
Cea mai vestita mancare cipriota este "meze", un aperitiv compus din diverse salate calde si reci ce combina verdeturile cu carnea si pestele.
O alta atractie a Ciprului sunt cafenelele turcesti existente inca din secolul XV. Turcii pastreaza cu sfintenie secretul unei cafele faimoase in intreaga lume. Regiunea de nord a Ciprului este considerata paradisul restaurantelor. In afara de cafea, in Cipru sunt renumite si baile ("hamam"), prezente in fiecare hotel din tara.
De asemenea, gastronomia este la mare cinste, bucataria cipriota pastrand din influentele celei grecesti, dar si arabe. „Mezele" cipriote nu sunt meniuri in sensul clasic al cuvantului, ci ofera o serie de pana la 32 de preparate (se intampla sa fie doar peste si fructe de mare), care se aduc succesiv, la o singura comanda. Interesant este ca toate farfurioarele si sosurile sau mancarurile din ele contineau cate un condiment la care nu te asteptai pentru acea mancare.
Limassol
In partea de sud a insulei se afla Limassol, care este principalul centru industrial si maritim al Ciprului, si al doilea oras ca marime. Taverne si restaurante aglomereaza strazile din Limassol, cel mai important port al insulei si al doilea oras ca marime din Cipru. Aici veti gasi si vechi magazine micute si hanuri, chiar daca, de ceva vreme sunt amenintate de dominatia mall-urilor si restaurantelor moderne. Pe langa faima dobandita ca statiune, Limassol este si un important centru viticol, fiind cunoscut ca inima comertului cu vin din intreaga insula. O perioada buna in care ati putea vizita acest oras este luna august, cand are loc Festivalul anual al vinurilor.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii