Branza frantuzeasca

Fiecare regiune are specialitatile ei - Normandia, regatul francez al laptelui si cremei, este celebru pentru untoasa Camembert si Pont l`Eveque; Valea Loirei si Provence sunt renumite pentru branzeturile din lapte de capra; Alsacia, regiunea alpina faimoasa pentru branzeturile aromate; Parisul pentru cea mai prestigioasa branza din lume, Brie, iar din Pirinei vine Chiberta, o branza cu o usoara aroma de nuci.
Fiecare specialitate de branza se prepara conform unor traditii care dateaza de secole. Reputatia Frantei de paradis al iubitorilor de branzeturi este una bine-meritata.
Iata numai cateva exemple dintre aceste faimoase tipuri de branza produse in Franta.

Creme de branza duble sau triple
Conform legii franceze, aceste branzeturi sunt clasificate drept duble atunci cand contin minim 60% grasime (materie prima) pe gram, si creme triple cand au un continut de minim 75% grasime pe gram. Aceste creme sunt delicioase si potrivite in orice moment al zilei, fie la masa, fie pentru o gustare. Se pot servi cu fructe proaspete de sezon, cu exceptia citricelor. Vinurile cu aroma de fructe sunt cele mai potrivite alaturi de acest tip de branzeturi, mai ales rose-ul.

Branza moale
Acest tip deosebit de branza este rezultatul geniului frantuzesc in ale branzeturilor. Este cunoscut sub denumirea de pasta de branza, acoperita, de regula, de o crusta fainoasa, care odata pusa la copt se intareste si devine aurie, iar la mijloc se regaseste o crema de branza untoasa, moale, aproape "alunecoasa". Odata crusta indepartata, branza nu se va mai coace. Asemenea tuturor branzeturilor frantuzesti, acest tip de branza se serveste la tempertatura camerei. Se poate servi impreuna cu fructe, gen mere, struguri, piersici sau pere si ca totul sa fie perfect, se adauga un vin rosu nu foarte tare.

Branza semi-moale
Acest tip de branza este usor tare la atingere, avand o textura moale, untoasa in interior care cedeaza sub presiunea degetelor, sau atunci cand este taiata cu un cutit. Are o aroma slaba, chiar acra, care variaza in tarie in functie de vechimea produsului. Si pentru ca se poate felia usor - mai ales daca cutitul a fost inainte inmuiat in apa foarte fierbinte - acest tip de branza se topeste foarte bine, fiind asadar des utilizat in prepararea diferitelor tipuri de mancare. Insa, este foarte bun si pentru gustari, sau ca desert cu paine si fructe, alaturi de un modest vin rosu. Majoritatea produselor de acest tip au o crusta necomestibila.

Branza din lapte de capra
Acest tip de branza este foarte apreciat de cunoscatori si aproape orice regiune din Franta are specialitatea sa proprie de branza din lapte de capra. Produsele sunt de diferite marimi si forme, cum ar fi tobe, piramide etc. Textura variaza de la moale, dar solid, oarecum asemenea cremei de branza, pana la foarte tare. Acest tip de branza poate fi un excelent desert, care se serveste cu paine si fructe. Vinul potrivit pentru acest produs este cel alb si rose-ul.

Branza cu mucegai
Acest tip de branza este rezultatul unui proces natural de fermentatie, dar uneori si prin coacere fortata. Aceasta branza are un accentuat gust acrisor, unele produse mai mult decat altele, este de regula semi-moale, si adesea se faramiteaza, mai ales atunci cand este rece. Branza mucegaita naturala se produce in multe din regiunile Frantei si poarta denumirea acestora. De obicei, se serveste cu fructe, paine crocanta sau biscuiti nesarati, fie ca o gustare, sau ca desert. Aroma sa pregnanta cere alaturi un vin rosu sec. Acest tip de branza este adesea folosit in salate, sau ca garnitura de salata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia