Acestui desert dulce i se pierd originile in negura timpului. Atat turcii, cat si grecii isi atribuie reteta originala, insa a ramas in istorie cu numele de "Byzantine favorite".
Vazand pozele si citind reteta, am simtit o nevoie subita de o placere pagana cu gust de scortisoara, miere si multa nuca, invelita in voaluri subtiri si stravezii de aluat. Si asa a inceput calatoria mea pe urmele celei mai bune baklavale!
In Turcia, considerata tara natala a acestei prajituri, exista o reteta veche din 1871, care ne dezvaluie o coca subtire imbracata cu haine de nuca si miere si coapta simplu, in cuptor de piatra.
In Bosnia-Herzegovina, baklavaua este bogata in nuci si prinde culoare tarditionala, servindu-se cu precadere in lunile sfinte ale Ramadanului.
In Iran, baklavaua ia forma de diamant, este mai uscata si stropita cu apa de trandafiri pentru savoare.
In Afganistan, baklavaua este triunghiulara si acoperita delicat cu o crusta delicioasa de fistic.
Si daca v-am trezit pofte aromate cu iz pagan de un desert ce va va transporta in alta lume, tot eu m-am gandit sa va ofer si patru retete traditionale, ca sa aveti pe ce pune mana, ca sa zic asa...
Baklava turceasca
Un pachet de 500 g de foi de patiserie se lasa la dezghetat cateva ore si apoi se acopera cu un prosop umed pana se folosesc. Faci o umplutura din nuca macinata (2 cani), zahar (150 g), scortisoara, putina miere si coaja de lamaie. Intr-o tava se pun jumatate din foile de placinta, unse pe fiecare parte cu putin unt, se toarna apoi umplutura si se acopera cu restul foilor (unse si acestea individual cu unt). Se fac crestaruri usoare pe suprafata prajiturii (in ce forma doriti sa o taiati dupa coacere) si apoi sa da la cuptor. Este gata cand este rumenita bine. In acest timp poti face un sirop din apa, miere, zahar si rom, pe care il torni fierbinte peste prajitura, cand ai scos-o din cuptor.
Baklava egipteana
La fiecare reteta metoda de preparare este aceeasi, difera doar ingredientele. Pentru o baklava egipteana va trebuie: 8 foi de placinta, 350 g fistic decojit si tocat, 100g unt, iar pentru sirop: 150g zahar, 1 lamaie si ulei de portocale (puteti folosi si lichior de portocale).
Baklava libaneza
Aluat fin de patiserie, pentru umplutura: nuci, alune si fistic, maruntite, putin zahar si 2 linguri apa de trandafiri. Pentru sirop: apa, zahar, sucul de la o lamaie si apa de trandafiri.
Baklava greceasca
500g foietaj (foile se ung cu ulei de masline, nu cu unt), pentru umplutura: nuci taiate mare, scortisoara, cuisoare, nucsoara si zahar; pentru sirop: apa, miere si vanilie.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!
Bulgur colorat cu snitele de soiaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii