Aveti lichior de oua pe masa de sarbatori?

Multi cred ca lichiorul de oua este o traditie din America adusa in Europa. Este partial adevarat. Originile acestui lichior inca sunt un subiect de dezbatare. O bautura similara cu lichiorul de oua, poate avea originile in Anglia de est, din care poate fi fost dezvoltata din aceasta bautura posset (bautura fierbinte din lapte). In America Coloniala romul a fost numit "grog", asadar numele de "eggnog" (lichior de oua) este derivat din descrierile acestei bauturi "egg-and-grog", care a fost transformat in "egg'n'grog" si de curand in "eggnog". Alti experti relateaza ca "nog" din cuvantul "eggnog" provine din cuvantul "noggin", halba mica sculptata, folosita in taverne pentru a servi bauturile alcoolice. O parere a fost ca acest lichior de oua a fost inceput ca o amestecatura intre sherry spaniol si lapte. Englezii au numit aceasta amestecatura "Dry sack posset" (vin alb cu lapte cald). Este foarte simplu sa observi cum o bautura cu oua (egg) amestecata cu lapte cald (noggin) devine lichior de oua (eggnog). Aceasta a fost adusa in America coloniala, devenind o bautura traditionala care se bea in timpul iernii. In anii 1800, lichiorul a fost produs in cantitati mari, fiind introdus in clasa bauturile sociale, servit la petrecerile de sarbatori de iarna. Un vizitator din Anglia, in 1866, a declarat: " Craciunul nu este observat cum trebuie numai daca aduci lichior de oua pentru toti invitatii; toti ii cheama pe ceilalti si aceasta chemare este sarbatorita cu un solemn pahar de lichior de oua...Este preparat rece si se bea rece si asa va fi comandata." Si desigur Craciunul nu a fost singura zi in care se bea lichior de oua. In Baltimore, aceasta bautura se serveste de Anul Nou. Este greu sa-ti imaginezi un Craciun fara traditionalul lichior de oua. Acesta bautura va avea intotdeauna acel caracter social si va condimenta atmosfera. Cand veti gusta acest lichior, aduceti-va aminte de istoria lui.

Lichior de oua: Ingrediente: 5 galbenusuri, 500 ml lapte, 250 ml alcool, 350 g zahar, 250 ml rom, vanilie. Mod de preparare: Galbenusurile se freaca bine, 2-3 minute, cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se dilueaza cu laptele clocotit, adaugat cite putin - o lingurita la inceput, pina se subtiaza si apoi, in suvoi continuu, amestecand mereu cu lingura. Dupa ce s-a topit tot zaharul, se adauga alcoolul si romul in suvoi subtire si continuu, amestecind tot timpul, ca sa nu se formeze cheaguri. Se toarna in sticle care se vor astupa bine. Dupa 10 zile, lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va ingrosa. In acest lichior se pot adauga, de asemenea, cacao, ciocolata sau nescafe care se freaca cu galbenusurile si zaharul, se dilueaza cu laptele clocotit, si, apoi, cu spirtul si romul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia