Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Semnificatia Floriilor, a Pastelui si a altor zile din aprilie existente in calendarul ortodox  
In calendarul ortodox luna Aprilie este numita "Prier". Este o luna plina de semnificatii bisericesti si in randurile urmatoare va dezvaluim cate dintre cele mai importante zile ale acestei luni: 2 Aprilie 2011 este ziua cand se poate face pomenirea mortilor si se duc la biserica: colaci, coliva sau turte de post si asa se procedeaza si in urmatoarele sambete pana in Sambata lui Lazar. 16 aprilie- celebram sambata Floriilor sau Sambata lui Lazar. In aceasta sambata se pregatesc placinte de post si se impart de pomana. In unele sate din sudul tarii fetele mici colinda casele cu colinda lui Lazar si in schimb primesc oua proaspete. in 17 aprilie 2011 sunt Foriile sau mai bine spus Intrarea Domnului in Ierusalim. Este o zi cu totul speciala...casele se impodobesc cu mladite de salcie si cu flori iar la biserica se duc flori pentru a se sfinti. Acasa, aceste flori sunt puse la icoane. Traditia romaneaca spune ca din coliva sfintita la biserica se arunca putin si in gradina si in livada pentru a avea recolte bune. De Florii, in orice zona a tarii este dezlegare de peste. in 19 aprilie 2011 supranumita Martea seaca se tine post negru de catre persoanele care detin culturi de grau pentru a nu fi recolta viitoare cu probleme de genul: boabe seci, goale. Joia Neagra pica in acest an in 21 aprilie si se spune ca in aceasta zi se intorc acasa sufletele celor morti iar gospodarii fac foc in livezi pentru a incalzi sufletele racite; se da de pomana un colac si un  vas de lut plin cu apa de izvor. Se mai spune ca borsul pus la acrit in aceasta zi iese cel mai bun din tot anul. in 22 aprilie cade Vinerea Mare si este indicat sa se tina post negru pana dupa asfintirea soarelui. in 23 aprilie este sambata Sfintelor Sarbatori Pascale sau Sfantul Gheorghe. Bucataresele prepara in aceasta zi mancaruri de Paste precum: pasca, colaci de Paste, drob de miel, friptura de miel. in 24 aprilie 2011 este Invierea Domnului, Sfintele Pasti care se serbeaza in familie. Se spune ca trebuie sa mancam mai intai pasca sfintita adusa de la biserica, apoi un ou rosu pe care gospodina casei trabuie sa il imparta membrilor familiei. saptamana dintre 25-30 aprilie 2011 este deosebita prin semnificatiile ei si anume: nu se lucreaza pentru a fi ferit de boli si necazuri. In plus se fac zilnc trebuie facute pomeniri pentru morti si sa impart pomeni; in 29 aprilie este Izvorul Tamaduirii si se spune ca in aceasta zi apele sunt sfinte iar femeile cu credinta se pot vindeca de boli.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia