Daca am vazut ce superstitii au romanii de Revelion, in articolul Superstitii Romanesti, sa vedem si cum sarbatoresc strainii aceasta noapte magica.
In Spania, atat pe continent cat si in Insulele Canare, localnicii mananca la 12 noaptea 12 boabe de struguri, simbol al dorintelor pentru fiecare luna din anul urmator. Ei aranjeaza masa de Revelion cu bucate alese (curcan cu portocale, ficat de rata, paella) si apoi pleaca la dans sau pe strazi, sa priveasca artificiile. In Portugalia, boabele de struguri sunt inlocuite cu smochinele!
In Italia, in orasul Napoli, localnicii arunca pe geam lucruri vechi, exact la miezul noptii de Revelion, pentru a le merge bine in anul care abia incepe. In Grecia se sarbatoreste Sfantul Vasile, ca si la noi, iar copiii isi lasa ghetutele la intrare pentru a primi daruri. De Anul Nou se mananca o prajitura-surpriza, numita vassilopitta, care contine o moneda de aur. Cel care va gasi moneda, va avea noroc tot anul!
In Rio de Janeiro, circa doua milioane de oameni, imbracati in alb, iau cu asalt plajele Copacabana si Ipanema inainte de miezul noptii. Petrecaretii vin cu lumanari aprinse pe care le pun pe apa, in vaporase confectionate din hartie sau polistiren, trimitandu-le ca ofranda zeitei marii, Imenja, pentru a avea un an bun. Apoi, la miezul noptii, izbucnesc spre cer cele mai uimitoare artificii.
In Belgia toti membrii familiei se aduna la masa de Revelion, unde servesc choucroute (varza murata cu carnati), avand sub farfurie o moneda, pentru a avea bani si noroc tot anul urmator.
Rusii iubesc petrecerile scaldate in alcool, le place sa stea pe strada de Anul Nou, sa bea sampanie, iar la ora 12 sa deschida toate usile si ferestrele pentru ca anul nou sa le intre in case.
La scotieni, de Anul Nou, oamenii ard crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. Meniul scotian traditional pentru aceasta sarbatoare consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca "Het Pint", un gen de bere slaba, celor care inca mai dorm.
In Africa de Sud, de Anul Nou se trag clopotele bisericilor si se pot auzi chiar si focuri de arma. Pentru cei din provincia Cape, primele doua zile ale anului sunt petrecute intr-o atmosfera de carnaval - se canta si se danseaza pe strazi, in sunetul tobelor si toata lumea poarta costume viu colorate.
Sa aveti un An Nou minunat!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii