Nu, nu e vorba despre sex, sau relatii, sau orice alt cliseu modern "spalacit” si reciclat in atatea reviste moderne scoase pe banda rulanta, de aceasta data este vorba despre sapun. Neinteresant la prima vedere, el este unul dintre numerosii jucatori tacuti ai societatii moderne, elemente pe care toti le folosim(sau ar trebui sa le folosim) dar nu le dam importanta. In acest caz, vedeta noatra se numeste sapunul.Desi nu o sa va vina sa credeti, nu este o inventie moderna, conform dovezilor arheologice, forme primitive de sapun natural provenind din pudra de Reeta – o specie de alun, iar egiptenii isi faceau propriul sapun inca din 1550 i.Hr folosind grasimi animale si vegetale. Deci, dupa cum vedeti, acest obiect banal este cel mai vechi membru al arsenalului nostru igienic, menit sa ne confere si sa pastreze un corp in mereu gata de actiune. Stim deci acum cate ceva despre aceasta "minunatie”, este vechi, foarte raspandit, dar intrebarea logica care urmeaza este, cum anume se obtine? Desi as vrea sa spun ca este un proces mistic, cunoscut de putini maestri in lumea intreaga, din nefericire, adevarul este pe cat se poate de banal, anume sapunul, in mod traditional se obtine dintr-un amestec de grasimi sau uleiuri si lesie(soda caustica) printr-un proces numit soponificare.Procesul poate sa fie facut la rece(este denumit la rece dar de fapt se face la temperaturi mai mari decat cea a camerei pentru a permite grasimii sa se topeasca) sau la cald unde ingredientele sunt fierte pana devin un amestec gelatinos care se toarna in diferitele tipare si se supune apoi unui proces de racire, obtinandu-se in urma acestor operatii sapunul brut, care pe urma este purificat de masini specializate, insa nu doresc sa ma lungesc, dar ideea este ca e un proces mai complex decat ar crede multi la prima vedere, toate acestea servind un scop foarte practic, mentinerea igienei, care, din pacate se dovedeste a fi una din principalele probleme care infecteaza si degradeaza societatea moderna. In cele din urma, poate nu ati invatat nimic din ceea ce vi-am spus, poate ca nici nu trebuia, trebuie insa sa va spun, de acum inainte de fiecare data cand va spalati pe maini sau pe fata, ganditi-va la munca investita si la resursele folosite ca voi, ca eu, ca noi toti sa ne mentinem corpul curat…
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii