Vanilia, avogado, rosii, porumb, ciocolata, papaya, guava sint citeva dintre gusturile pe care intreaga lume le-a descoperit datorita Mexicului. Daca fiecare tara are ceva aparte, care o diferentiaza, in cultura Mexicului, bucataria este extrem de importanta. La fel cum a influentat bucatariile altor popare, Mexic a primit elemente ale bucatariei spaniole, franceze si americane.
In Mexic, fiecare regiune are traditii culinare puternice, printre care se remarca Puebla, Oaxaca si Yucat�n, Baj�o. Specialitatile acestor zone se identifica prin aroma, gust si textura. De exemplu, in Baj�o, este tipica bucataria azteca in combinatie cu cea spaniola. De peste o suta de ani, aici se prepara un celebru sos, "mole poblano", pe baza de ardei iuti uscati, nuci, condimente, diverse seminte si cacao. La rindul sau, zona de sud este renumita prin fripturile aromate cu ierburi uscate si ardei iuti uscati.
Mincarea pe baza de fructe de mare, garnisita cu rosii si verdeata, urmata de o cana mare de cafea este specialitatea pe Coasta Pacificului. In Mexic, ingredientele cel mai des folosite sint porumbul, fructele si legumele (rosii, cartofi, fasole neagra, avocado, nuca de cocos, ananas, papaya). Condimentele sint folosite cu darnicie: scortisoara, cuisoare, chimion, coriandru, chimen si maghiran, chili. Principala caracteristica a mincarii mexicane este, si datorita acestor ingredinete, aroma.
Mincarurile celebre mexicane, pe care orice strain venit in Mexic le cauta, sint burrito si enchilada, tacos, fajitas. Este vorba, de fapt, despre diverse variante de tortilla, cu umplutura de salata, carne de vita, brinza, fasole, smintina, sos de rosii. Tortilla este un fel de lipie facuta din faina sau malai. Cu toate acestea, burritos si enchilada sint doar o mica parte a bucatariei mexicane si oricine doreste sa descopere aceasta tara si din punct de vedere culinar nu trebuie sa se opreasca aici.
O zi tipica in Mexic decurge astfel: un mic dejun pe baza de fructe, oua, suc, prajitura (gen cozonac sau chec), cafea sau ciocolata fierbinte; prinz bogat, pe la ora 13.00, aperitive si bauturi la ora 20,00, urmate de cina la ora 21,00. La micul dejun, se poate servi: huevos rancheros - ou prajit servit cu tortilla si sos de rosii condimentat; huevos a la mexicana - omleta cu sos de rosii; chilaquiles - tortilla prajita in sos de gogonele, servita cu brinza, carne de pui si smintina; caf� de olla - cafea cu scortisoara si zahar negru. La prinz, in meniu pot fi incluse: pozole - supa de porc, carne de pui sau curcan cu sos mole (sos brun), tamales - porumb cu brinza sau legume si carne, gatite in frunze de porumb sau de banana, menudo - supa din burta de vaca. Printre vestitele mincaruri cu fructe de mare, numite mariscos, se remarca: camarones al mojo de ajo - crevete cu usturoi si unt, filete de pescado - file de peste cu sos alb, ceviche - aperitiv cu peste marinat in suc de lamiie, usturoi, ceapa, chile si rosii. La desert, mexicanii servesc: flan (caramel), mangos flameados - mango flambat, pastel de queso - prajitura cu brinza, helado - inghetata. Ca bautura, mexicanii pot alege tequilla - caracteristica Mexicului, originara din regiunea Jalisco. Are la baza o planta numita Agave cactus, asemanatoare ananasului. Dar mexicanii beau si bere, vin si cocktailuri specifice tarii lor: margarita, sangrita.
Citeva dintre aceste specialitati mexicane le gasesti si in Bucuresti, la restaurente cu specific:
Don Taco Mexican Cantina
bd. 13 Septembrie 108-112
El Pueblo Mexicana
bd. Aviatorilor 108
Santa Fe
str. Tache Ionescu 14
Daca insa vrei sa incerci acasa una dintre specialitatile mexicane, iata ce iti recomanda Culinar:
Orez mexican
2 cani orez, 3 cani cu bucati de carne de pui, taiat marunt, jumatate de ceasca de rosii pasate, o ceapa mica, un catel de usturoi, 2 morcovi mici, jumatate ceasca de mazare, 2 ardei iuti mici, ulei
Se caleste ceapa in ulei, se pune si usturoiul si se lasa citeva minute. Se dauga orezul care se lasa pina se aureste si se inmoaie bobul. Se scurge excesul de ulei. Se pun rosiile si se lasa 2-3 minute. Se adauga carnea de pui si se lasa sa fiarba inabusit. Spre sfirsit se adauga legumele. Se lasa la foc mic 15 minute. Orezul trebuie sa iasa uscat.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii