Situatii speciale la masa

Se mananca cu mana : biscuitii, fursecurile, strugurii, ciresele, caisele etc.
Daca-i oferi cuiva un cutit, o furculita sau o lingura, le oferi cu manerul. Personalul de serviciu va aduce tacamul cerut pe un platou sau pe un servet.
Daca vi se cere sarea sau piperul le veti pasa peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui. Veti evita sa cereti solnita unui comesean pe deasupra mesei, la o distanta prea mare. O cereti vecinului iar apoi se da din mana in mana, asa cum am mai spus.
De obicei, cand dam mese acasa, nu exista personal de serviciu. In acest caz, platoul cu mancare trece din mana in mana, de la gazda spre dreapta. Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima - cand platoul a revenit la ea. Intre timp, stapanul casei toarna vinul, tot spre dreapta. Paharele nu vor fi umplute pana sus. Sticla nu se da din mana in mana.
Supa se serveste tot spre dreapta. La fel se procedeaza si cand strangem masa.
Cand un platou ajunge la noi ne servim cu lingura tinuta in dreapta si ne ajutam cu furculita tinuta in stinga. Numai chelnerii servesc cu ambele tacamuri tinute intr-o singura mana. Nu ne servim din platou cu tacamurile noastre !
Paharele nu se ciocnesc efectiv, se ridica numai pana la nivelul ochilor in timp ce se rostesc urarile consacrate: " Noroc ! " , " La multi ani ! ". Se ridica numai paharul cu vin , tuica, etc, nu cele cu apa, cu sucuri de fructe sau cu bauturi calde. Tinem toasturi sau discursuri numai la mesele festive. Sa nu plictisim asistenta cu discursuri lungi! Cand le plasam ? Intotdeauna la sfirsitul felului principal cand musafirilor nu le mai este foame si sunt dispusi sa le asculte. La sfarsitul toastului, cel care l-a rostit ridica paharul in directia celui caruia i s-a adresat, iar musafirii ii urmeaza exemplul. Nici acum nu se ciocnesc paharele. Se obisnuieste ca cel omagiat sa raspunda prin cateva cuvinte. Pentru a nu incetini ritmul mesei, o va face putin mai tarziu. Daca este vorba despre o doamna, aceasta raspunde foarte scurt, imediat, fara sa se ridice in mod obligatoriu.
Nu se amesteca vinul cu apa. Apa si vinul sunt doua bauturi pretioase. Ele au valoarea lor numai baute separat. La noi exista totusi obiceiul de a bea sprit. Dar va recomandam s-o faceti numai in familie.sursa: http://etica.uv.ro/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa