Istoria Sandwich-ului

Sandwich-urile existau cu mult timp inainte ca prezenta lor sa fie inregistrata. Cea mai veche inregistrare despre combinatia dintre felii de paine si umplutura intre ele a fost in anul 100 inainte de Cristos, cand rabinul Hillel a combinat felii de matzo cu feliute de mar si nuci pisate pentru a-l manca cu ierburile amarui in timpul postului pastelui.

Prima mentiune a cuvantului "sandwich" a fost facuta in anul 1726 cand un reporter a publicat un articol in Daily News despre John Montague, cel de-al patrulea conte de Sandwich. Contele fiind un jucator impatimit petrecea ore intregi la masa de joc si singurele lucruri pe care le cerea erau bauturile spirtoase, apa, paine, feli de branza si carne. Si pentru ca nu avea decat o mana libera pentru a manca deoarece in cealalta tinea cartile de joc a pus carnea si branza intre feliile de paine. Ceilalti jucatori au vazut noua inventie a contelui si au cerut si ei acelasi fel de mancare ca si Sandwich.

In 1827, o populara carte de bucate a timpurilor Instructiunile Domnisoarei Leslie pentru gatit a publicat o reteta de sandwich cu sunca si a introdus acesta reteta in mod oficial in categoria de feluri de mancare principale. Acest lucru a condus la adoptarea in masa a sandwich-urilor in intreaga SUA. In 1900, bucati de paine alba moale si nefeliata a inceput sa fie comercializata in bacanii.

Incepand cu anii '20 parintii au inceput sa foloseasca sandwich-urile pentru pachetelele de mancare ale copiilor, cea mai populara umplutura fiind sunca si ouale.
Prima paine alba feliata a fost comercializata in anii 1930 de catre Wonder Bread (Painea Minunata). Sandwich-ul preferat in America este bineinteles cel cu unt de arahide si jeleu, creat de catre soldatii care luptau in cel de-al doilea razboi mondial. Acestia au combinat painea, untul de arahide si jeleul din ratiile lor. Acest tip de umplutura s-a raspandit in intreaga armata Americana si apoi ideea a fost transmisa si familiilor de acasa.

Un alt sandwich la fel de cunoscut este favoritul lui Elvis Presley, acesta continea unt de arahide prajit si bucati de banana. In ziua de astazi pentru realizarea sandwich-urilor se pot folosi o gama larga de tipuri de paine (neagra, graham, secara etc), dar si derivate din paine precum tortilla, focaccia, matzo, pita si multe altele.

Se pare ca fiecare cultura si-a creat propria versiune de sandwich acesta fiind ideal pentru valorificarea ramasitelor si drept masa in timpul calatoriilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pere imbracate in aluat

Pere imbracate in aluat

Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...

Pere imbracate in aluat
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Tigaie de toamna cu capac

Tigaie de toamna cu capac

legume delicioase

Tigaie de toamna cu capac
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de porc cu legume
1
Ciorbe

Ciorba de porc cu legume

Aceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul doi!

Ciorba de porc cu legume
Ciorba de loboda
2
Ciorbe

Ciorba de loboda

O ciorba usoara si minunata de primavara!!!

Ciorba de loboda
Supa crema de spanac cu leurda
3
Supe de legume

Supa crema de spanac cu leurda

Pentru ca supa s-a dorit de post, nu am folosit stok/supa de carne, a fost o fiertura de legume asezonata la final cu ulei de...

Supa crema de spanac cu leurda
Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verde
4
Supe de carne

Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verde

O supa de primavara, energizanta, o mancare usoara!

Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verde
Budinca de paste cu branza
5
Budinci

Budinca de paste cu branza

Este un desert pe care îl pregătesc des şi de care nu mă plictisesc. Se serveşte cald, pudrat cu zahăr.

Budinca de paste cu branza
Parteneri
Friptura marocana de berbecut
Bucataras.RO

Friptura marocana de berbecut

 Pentru aceasta reteta m-am inspirat de chef Yotam Ottolenghi. In mod special mi-am lasat cateva lamai bio sa se usuce....

Friptura marocana de berbecut
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Gustos.RO

Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Tort cu crema de iaurt moca si pere
ReteteCulinare.RO

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia