Istoria Sandwich-ului

Sandwich-urile existau cu mult timp inainte ca prezenta lor sa fie inregistrata. Cea mai veche inregistrare despre combinatia dintre felii de paine si umplutura intre ele a fost in anul 100 inainte de Cristos, cand rabinul Hillel a combinat felii de matzo cu feliute de mar si nuci pisate pentru a-l manca cu ierburile amarui in timpul postului pastelui.

Prima mentiune a cuvantului "sandwich" a fost facuta in anul 1726 cand un reporter a publicat un articol in Daily News despre John Montague, cel de-al patrulea conte de Sandwich. Contele fiind un jucator impatimit petrecea ore intregi la masa de joc si singurele lucruri pe care le cerea erau bauturile spirtoase, apa, paine, feli de branza si carne. Si pentru ca nu avea decat o mana libera pentru a manca deoarece in cealalta tinea cartile de joc a pus carnea si branza intre feliile de paine. Ceilalti jucatori au vazut noua inventie a contelui si au cerut si ei acelasi fel de mancare ca si Sandwich.

In 1827, o populara carte de bucate a timpurilor Instructiunile Domnisoarei Leslie pentru gatit a publicat o reteta de sandwich cu sunca si a introdus acesta reteta in mod oficial in categoria de feluri de mancare principale. Acest lucru a condus la adoptarea in masa a sandwich-urilor in intreaga SUA. In 1900, bucati de paine alba moale si nefeliata a inceput sa fie comercializata in bacanii.

Incepand cu anii '20 parintii au inceput sa foloseasca sandwich-urile pentru pachetelele de mancare ale copiilor, cea mai populara umplutura fiind sunca si ouale.
Prima paine alba feliata a fost comercializata in anii 1930 de catre Wonder Bread (Painea Minunata). Sandwich-ul preferat in America este bineinteles cel cu unt de arahide si jeleu, creat de catre soldatii care luptau in cel de-al doilea razboi mondial. Acestia au combinat painea, untul de arahide si jeleul din ratiile lor. Acest tip de umplutura s-a raspandit in intreaga armata Americana si apoi ideea a fost transmisa si familiilor de acasa.

Un alt sandwich la fel de cunoscut este favoritul lui Elvis Presley, acesta continea unt de arahide prajit si bucati de banana. In ziua de astazi pentru realizarea sandwich-urilor se pot folosi o gama larga de tipuri de paine (neagra, graham, secara etc), dar si derivate din paine precum tortilla, focaccia, matzo, pita si multe altele.

Se pare ca fiecare cultura si-a creat propria versiune de sandwich acesta fiind ideal pentru valorificarea ramasitelor si drept masa in timpul calatoriilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce