Torturile se glaseaza si se garnisesc cu fructe zaharate, fructe din dulceata scurse bine de sirop, nuci, migdale, alune pralinate, frisca etc. fructele se pot taia in diferite forme din care se fac petale de flori si frunzisoare. Ca sa obtinem felii frumoase de tort, facem o taietura cu ajutorul unui pahar in mijlocul tortului, apasand bine ca sa se taie pana la fund. Apoi cu un cutit bine ascutit taiem feliile. Se servesc cu lopatica de tort.
Checul se taie in felii de grosimea unui deget si se asaza in lungul unui platou, punand feliile una peste alta, in forma de scara.
Prajiturile se randuiesc frumos una langa alta pe farfurii.
La o masa aranjata cu putina atentie si cu mancaruri garnisite aspectuos, pofta de mancare creste.
La masa se sta drept fara a avea totusi o atitudine intepenita pe scaunul nu prea indepartat de masa. Bratele trebue sa fie cat mai apropiate de corp, iar mainile sa ramana linistite de o parte si de alta a farfuriei. Este nepermisa framantarea cocoloaselor de paine, jocul cu tacamul sau cu servetul. Niciodata coatele nu trebuie sprijinite sau intinse pe masa, iar mainile asezate pe genunchi sau in buzunare. Se mananca nici prea repede, nici prea incet si se mesteca intotdeauna cu gura inchisa.
Lingura se tine in mana dreapta, supa sau ciorba se mananca fara a sorbi zgomotos si fara a umple lingura. Farfuria nu se apleaca pentru a lua si ultimul strop de pe fundul ei. Dupa terminare lingura se asaza in farfurie cu partea convexa in jos.
Furculita se tine in mana dreapta atunci cand felurile servite nu necesita sa fie taiate, in caz contrar se tine in mana stanga, iar cutitul in mana dreapta.
Bucatile de carne din mancaruri, friptura, snitelul, se taie fixandu-le cu furculita si taind cu cutitul cate o bucatica pe masura ce mancam. Nu se incarca furculita cu prea multa mancare.
Chiftelele, rulada de carne, sarmalele, ardeii umpluti, salata verde, pestele (atunci cand nu exista tacam special), legumele fierte, se mananca numai cu furculita, daca bucatile sunt mai mari se taie cu muchea furculitei.
Icrele de peste, salata de vinete, pateul de ficat nu se asaza cu furculita pe bucatile de paine ci se mananca luandu-le pe varful furculitei.
In general nimic nu se pune cu furculita pe paine iar cutitul nu se foloseste niciodata pentru a-l duce la gura. Branza se taie cu cutitul si se asaza pe o bucatica de paine.
Carnea de pe os (inclusiv cea de pasare) se desprinde numai cu ajutorul furculitei si al cutitului; niciodata nu se pune mana pe os.
Prajiturile, placintele, gogosile si fructele tari se mananca cu cutitul si furculita de desert, cremele, sarlotele, tartele cu lingurita.
Painea se rupe cu mana bucatica cu bucatica, nu se musca niciodata din felie (este admis numai in cazul tartinelor) nu se pun niciodata bucatele de paine in ceai, cafea cu lapte, supa sau direct cu mana in sosul de mancare, in cazul din urma numai infigand-o in furculita.
Apa se bea cu sorbituri mici, niciodata dintr-odata pana la fund lasand capul pe spate si niciodata cu gura plina.
Ceaiul sau cafeaua cu lapte nu se amesteca zgomotos cu lingurita. Zaharul se pune cu lingurita sau cu clestele (bucatile de zahar nu se iau niciodata cu mana). Cand zaharul este topit se scoate lingurita din ceasca sau pahar si se depune incet pe farfurioara.
In timpul mesei nu trebuie sa se auda zgomot de tacamuri sau farfurii, acestea dupa sau in timpul intrebuintarii se asaza incet.
Discutiile se vor purta cu voce scazuta, linistit, fara sa se gesticuleze, evitand comentarea evenimentelor neplacute de peste zi.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii