Cum trebuie servite si prezentate bucatele (partea I)

Niciodata nu se va aduce la masa mancarea in cratiti sau in oale. Supele si ciorbele se pun in castroane, iar mancarurile si fripturile, in farfurii intinse, platouri etc.

Masa pe care se mananca trebuie sa fie acoperita cu o fata de masa alba sau chiar colorata, insa intotdeauna perfect curata. Este foarte placut sa vedem in mijlocul mesei un vas, cat de mic, cu flori.

Pentru fiecare persoana trebuie asezate atatea farfurii, cate feluri servim. Este neplacut sa mananci mai multe feluri de mancare din aceeasi farfurie. Fiecare persoana trebuie sa aiba asezate in stanga furculita, in dreapta lingura si cutitul, inaintea farfuriilor lingurita de desert si paharul. Nu trebuie sa lipseasca servetelul de panza sau de hartie. El se asaza pe farfurii.

Solnita cu sare va fi controlata la fiecare masa, sa fie plina si netezita.

La masa trebuie sa se mai puna o cana cu apa proaspata, un cosulet cu paine taiata felii nu prea groase si 2-3 linguri pentru servit.

Inainte de a servi masa, gospodina trebuie sa controleze daca nu lipseste nimic din cele necesare, caci este foarte neplacut sa se ridice in timpul mesei pentru a le aduce.

Dupa cum am mai spus, servirea mancarurilor in cratite este nepermisa. Fripturile, randuite in bucati se asaza pe farfurii intinse si se garnisesc cu putina salata verde, sfecla fiarta si taiata frumos, rotocoale de ou rascopt; daca avem aspic, se taie in bucatele patrate sau lunguiete etc.

Daca la friptura se servesc cartofi prajiti, piure sau o garnitura de legume, se asaza in mijlocul farfuriei bucatile de friptura si de jur imprejur cartofii sau legumele, garnisind din loc in loc cu putina salata verde, sfecla, castraveciori acri taiati frumos, felioare sau floricele din ridichi de luna etc. Intotdeauna se va gasi la indemana ceva colorat care sa dea un aspect frumos si atragator.

Pieptul de curcan se serveste taiat felii subtiri, randuite pe farfurie si garnisite cu aspic taiat, mere coapte etc.

Salata de boeuf se garniseste cu mazare verde, patrunjel verde, felii de castraveciori acri, gogosari taiati, masline, morcov fiert. Se pot face diferite ornamentatii.

Raciturile de pasare si de peste se garnisesc cu felii de lamaie.

Farfuria cu racituri de porc se garniseste cu castraveciori acri, gogosari in otet sau hrean ras.

Pestele se garniseste cu felii de lamaie, patrunjel verde si masline.

Diferite paste (icre batute, unturi, pateuri etc.) se asaza pe farfurii sau pe platouri, intinse uniform si netezite frumos cu cutitul. Se fac apoi diferite desene cu ajutorul furculitei, cutitului sau al lingurii. De jur imprejur se pune o garnitura potrivita pastei: ou, masline, aspic, salata verde, ridichi, castraveciori, gogosari etc.

Ardeii, rosiile, dovleceii si cartofii umpluti, dupa ce se asaza pe farfurie intinsa, se presara cu putin marar si patrunjel verde tocat fin.

(in curand, partea a II-a) Autor: Cumatra Ana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia