Farfuria pentru felul intii este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune si servetelul impaturit frumos.
Feliile de piine sau chiflele se pun in citeva cosulete, asezate la distante egale unul de celalalt, in asa fel incit invitatii sa nu fie nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul sau de masa ca sa-si ia o felie de piine sau sa deranjeze tot timpul pe cine rugindu-l sa-i dea si lui cosuletul cu piine.
Furculitele se pun intotdeauna in partea stinga a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stinga la dreapta in ordinea folosirii lor. Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.
De partea cealalta a farfuriei - dreapta - vor si puse cutitele, cu partea taioase spre farfurie si tot in ordinea folosirii lor. Ordinea folosirii: cel mai indepartat tacim de la farfurie se foloseste pentru primul fel de mincare. Nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite. Linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemina. Desigur, nu exista o regula privind numarul tacimurilor. Acesta poate varia in functie de meniul servit la masa. La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacimurile dupa fiecare fel de mincare. La o masa familiala, nu este obligatoriu sa schimbati tacimurile decit daca ati servit peste.
Pentru o masa festiva, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile (castronasele) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera sau , pline, pe o tava. Tacimurile pot fi puse si pe suportul destinat lor. Acesta va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aseaza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, iar in stinga cutitului, se pune furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. In acest caz, servetelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masa. In fata farfuriilor, putin spre dreapta, isi gasesc locul si paharele.
La orice masa respectabila, sint obligatorii trei tipuri de pahare: unul pentru tuica, unul pentru vin ( Atentie: paharul pentru vin rosu este mai mic decit cel pentru vin alb!) si pentru apa. Aceste pahare trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Decit sa faceti diverse combinatii nefericite, mai bine renuntati la mese festive. Oferiti-le doar cind sinteti siguri ca nu afisati prost gustul! Dupa folosire, paharele de tuica se vor lua de la masa. Atentie: nu va bagati degetele in ele, ci apucati-le de jos si puneti-le apoi intr-o tava. Nu veti fi nevoiti astfel sa faceti drumuri inutile cu doua pahare in mina.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii