Cum sa mananci fructele



Perele si merele le taiem cu cutitul de fructe in patru parti, pe care le cuaratam de coaja una cate una. Taiem apoi fiecare sfert in bucati pe care le mancam cu furculita. Daca nu le curatam de coaja, atunci sferturile pot fi mancate cu mana. Daca e vorba de un mar, si suntem intre prieteni, putem sa muscam din el, dar nu se face. Si merele se taie in patru si se curata.

Fragii si capsunele se mananca fie cu mana, daca au codita, fie cu lingurita, daca nu au, mai ales cand sunt servite cu frisca.

Strugurii, visinile si ciresele se mananca intotdeauna cu mana. Cirochinele de strugure se ia din fructiera in farfurie si se mananca tot, bob cu bob (cu pielita si preferabil cu samburi). Samburii de visine, cirese sau struguri se pun in palma facuta caus si apoi in farfurie.

Piersicile se tin cu mana stanga pentru a le taia in doua. Separam samburele de fruct si-l curatam de coaja. Se mananca fructul cu cutitul si furculita.

Prunele si caisele le desfacem in doua cu mana, scoatem samburele, dupa care mancam fiecare jumatate, tot cu mana.

Cand alunele sunt fara coaja, se servesc in farfurioare mici (exista chiar servicii speciale) in fata fiecarui invitat. Cand sunt prajite in coaja, se aduc la masa intr-un vas si fiecare dintre noi le luam si le decojim pe propria farfurioara.

In cazul portocalelor, mandarinelor, clementinelor se taie coaja in forma de stea, se scoate fructul si se separa in felii pe care le mancam cu mana. Nu este indicat sa ne servim de tacamul de fructe decat la mesele foarte elegante si doar pentru citricele care se servesc taiate rondele.

Bananele se decojesc in farfurie si se mananca tot cu mana sau, daca sunt prea moi, cu cutitul si furculita.

Pepenii si ananasul sunt serviti in felii si se mananca doar cu furculita, in afara cazului exceptional in care ananasul este foarte dur si se justifica folosirea cutitului. De multe ori este mai bine ca pepenele sa fie curatat de coaja si servit taiat in cuburi, intr-un castron mare. Invitatii nu trebuie decat sa scoata samburii cu ajutorul tacamului si sa-l manance cu furculita.

Grepfruitul este servit taiat in doua si se mananca folosind lingurita. Pentru ca sucul sa nu tasneasca, in prealabil se separa cu cutitul pulpa de coaja.

Kiwi se taie in doua, se tine o jumatate in mana stanga si se mananca miezul cu lingurita

Avocado se mananca numai cand e foarte moale. Se curata de coaja si se poate manca uns pe paine, are un gust asemanator salatei de vinete. Pentru ca miezul de avocado e moale si untos, dintr-un fruct de marime mijlocie se poate prepara o salata: se zdrobeste cu furculita, se adauga o ceapa sau cateva fire de ceapa verde taiate marunt, o rosie sau un ardei gras rosu, taiate marunt, zeama de la o lamaie mica, sare, piper.

Informatii preluate din Codul bunelor maniere astazi - Aurelia Marinescu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia