Dar a tine cont de eticheta cand alegi, comanzi sau consumi un vin, nu inseamna numai a citi ce scrie pe eticheta sticlei de vin. Trebuie sa stii cum sa alegi, cum si cand sa comanzi, dar mai ales cum sa consumi diferitele soiuri de vin. Vinul nu pare sa ridice multe probleme, la prima vedere; intri in restaurant, comanzi mancarea, apoi vinul, primesti sticla, ridici paharul...si bei. Lucrurile nu sunt, insa, atat de simple. Dar de ce te-ar interesa legatura dintre eticheta si vin? De ce ai fi interesat sa cunosti soiurile de vin si modul in care acestea se comanda si se consuma? Sa spunem ca esti la o intalnire romantica, intr-un restaurant bun. NU poti sa te asezi la masa si sa comanzi o sticla de vin fara sa stii despre ce e vorba. Sau, sa spunem ca esti la o petrecere si gazda te intreaba ce vin preferi..si de ce. NU poti sa spui ca iti place vinul rosu, pentru ca e mai colorat decat cel alb. Cand e vorba de vin, trebuie sa fii mult mai atent si delicat. Deoarece vinul este, in esenta, o "bautura sociala”, manierele sunt deosebit de importante in ceea ce il priveste, dar si in ceea ce priveste prezentarea, comandarea si servirea lui. Chiar daca acest lucru ti se pare formal, pana la urma nu este vorba decat de a te asigura ca toata lumea se bucura de vin atat de mult cat ar trebui. Cand esti la restaurant si trebuie sa comanzi, regula de aur este sa fii mereu atent la ce mananca invitatii tai. Afla ce vor sa comande si asa vei putea sa comanzi unul sau doua soiuri de vin care se vor potrivi cu mancarea fiecaruia. Nu trebuie sa te jenezi daca nu stii cu ce se potriveste un anumit fel de mancare; poti cere sfatul prietenilor de la masa sau chiar sommelier-ului, daca este unul in restaurant. Nu te simti obligat sa comanzi cel mai scump vin; comanda-l pe cel care se potriveste cu mancarea comandata, chiar daca nu este in top 10 "cele mai scumpe vinuri”. De cele mai multe ori, vinurile comandate la sticla sunt oferite pentru degustare inainte de a fi servite. Nu trebuie sa te simti jenat sa gusti vinul si sa iti spui parerea despre el. Pana la urma, poti cere un alt soi, daca acesta ti se pare nepotrivit. Intr-un restaurant bun, ospatarul va avea grija ca tu si cei de la masa ta sa aveti mereu paharul plin. Daca acest lucru nu este oferit de personal, poti sa te ocupi chiar tu ca cei de la masa sa aiba mereu vin in pahar. Un pahar de vin nu trebuie niciodata sa stea gol prea mult timp. Cand esti invitat la o petrecere, este politicos sa duci un mic dar simbolic. Daca acest dar va fi o sticla de vin, trebuie sa stii ca gazda nu este obligata sa deschida sticla si sa o serveasca in seara respectiva, deoarece se presupune ca ea a planuit deja lista de bauturi pentru eveniment. Temperatura este si ea importanta atunci cand servesti vin. Ca o regula generala, vinurile albe trebuiesc servite la o temperatura de 6-14 grade C, iar vinurile rosii, la o temperatura de 10-20 grade C. Cu cat vinul are o aroma mai bogata, cu atat temperatura la care este servit trebuie sa fie mai mare. In cele din urma, chiar daca nu esti un expert in ceea ce priveste vinurile, ar trebui sa nu uiti sa te bucuri mereu cand savurezi un vin si sa le impartasesti si celorlalti pasiunea ta pentru eticheta si maniere.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Comentarii