Cum sa faci fata etichetei vinului

Dar a tine cont de eticheta cand alegi, comanzi sau consumi un vin, nu inseamna numai a citi ce scrie pe eticheta sticlei de vin. Trebuie sa stii cum sa alegi, cum si cand sa comanzi, dar mai ales cum sa consumi diferitele soiuri de vin. Vinul nu pare sa ridice multe probleme, la prima vedere; intri in restaurant, comanzi mancarea, apoi vinul, primesti sticla, ridici paharul...si bei. Lucrurile nu sunt, insa, atat de simple. Dar de ce te-ar interesa legatura dintre eticheta si vin? De ce ai fi interesat sa cunosti soiurile de vin si modul in care acestea se comanda si se consuma? Sa spunem ca esti la o intalnire romantica, intr-un restaurant bun. NU poti sa te asezi la masa si sa comanzi o sticla de vin fara sa stii despre ce e vorba. Sau, sa spunem ca esti la o petrecere si gazda te intreaba ce vin preferi..si de ce. NU poti sa spui ca iti place vinul rosu, pentru ca e mai colorat decat cel alb. Cand e vorba de vin, trebuie sa fii mult mai atent si delicat. Deoarece vinul este, in esenta, o "bautura sociala”, manierele sunt deosebit de importante in ceea ce il priveste, dar si in ceea ce priveste prezentarea, comandarea si servirea lui. Chiar daca acest lucru ti se pare formal, pana la urma nu este vorba decat de a te asigura ca toata lumea se bucura de vin atat de mult cat ar trebui. Cand esti la restaurant si trebuie sa comanzi, regula de aur este sa fii mereu atent la ce mananca invitatii tai. Afla ce vor sa comande si asa vei putea sa comanzi unul sau doua soiuri de vin care se vor potrivi cu mancarea fiecaruia. Nu trebuie sa te jenezi daca nu stii cu ce se potriveste un anumit fel de mancare; poti cere sfatul prietenilor de la masa sau chiar sommelier-ului, daca este unul in restaurant. Nu te simti obligat sa comanzi cel mai scump vin; comanda-l pe cel care se potriveste cu mancarea comandata, chiar daca nu este in top 10 "cele mai scumpe vinuri”. De cele mai multe ori, vinurile comandate la sticla sunt oferite pentru degustare inainte de a fi servite. Nu trebuie sa te simti jenat sa gusti vinul si sa iti spui parerea despre el. Pana la urma, poti cere un alt soi, daca acesta ti se pare nepotrivit. Intr-un restaurant bun, ospatarul va avea grija ca tu si cei de la masa ta sa aveti mereu paharul plin. Daca acest lucru nu este oferit de personal, poti sa te ocupi chiar tu ca cei de la masa sa aiba mereu vin in pahar. Un pahar de vin nu trebuie niciodata sa stea gol prea mult timp. Cand esti invitat la o petrecere, este politicos sa duci un mic dar simbolic. Daca acest dar va fi o sticla de vin, trebuie sa stii ca gazda nu este obligata sa deschida sticla si sa o serveasca in seara respectiva, deoarece se presupune ca ea a planuit deja lista de bauturi pentru eveniment. Temperatura este si ea importanta atunci cand servesti vin. Ca o regula generala, vinurile albe trebuiesc servite la o temperatura de 6-14 grade C, iar vinurile rosii, la o temperatura de 10-20 grade C. Cu cat vinul are o aroma mai bogata, cu atat temperatura la care este servit trebuie sa fie mai mare. In cele din urma, chiar daca nu esti un expert in ceea ce priveste vinurile, ar trebui sa nu uiti sa te bucuri mereu cand savurezi un vin si sa le impartasesti si celorlalti pasiunea ta pentru eticheta si maniere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia