Cum aranjam masa, situatii speciala la masa

Cum aranjam masa
• E de preferat fata de masa din in, apretata, uneia dintr-o tesatura scumpa, dar acoperita de pete.
• Pentru mese festive, fata de masa si servetelele vor fi si ele festive, de o albeata imaculata, iar pentru reuniuni intime se pot folosi fetele de masa colorate.
• O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. • Locul furculitelor este la stinga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stinga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii - cel mai indepartat este pentru primul fel de mincare, adica pentru peste iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in su s si uneori lingurita de desert ( daca e loc pe masa ).
• Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei • Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa.
• Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemina barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe farfurioare speciale.
• Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile straine.

Comportamentul in timpul mesei
• Stam drept , dar nu intepeniti.
• Nu punem picioarele nici sub scaun, dar nici prea departe in fata, pentru a nu-i incomoda pe vecini.
• Pozitia miinilor are o mare importanta la masa. In nici un caz bratele si mai ales coatele nu trebuie sa stea pe masa. Nu tinem cu miinile farfuria din care mincam. Pozitia corecta , de repaos, este cea cu bratele lipite de corp si cu incheieturile miinilor sprijinite de marginea mesei.
• Ne vom verifica tinuta inainte de a intra in sufragerie, spalindu-ne miinile in prealabil.
• Nu trebuie sa mincam niciodata grabit sau nervos.
• Sa nu bem si nu vorbim cu gura plina.
• Politicos este sa acceptam sa gustam din felul respectiv, pentru a nu jigni gazda.
• Fie ca e o masa festiva, fie ca este una obisnuita, efortul gospodinei trebuie rasplatit cu o remarca
• Nu se umple un pahar pina sus ci doua treimi, cel mult trei sferturi.
• Lingura si cutitul sunt tinute intotdeauna in mina dreapta. Nu exista nici o exceptie de la aceasta regula. Furculita este tinuta in mina stinga cind utilizam cutitul in acelasi timp cu ea. O vom trece in dreapta cind terminam de taiat cite o bucata de friptura, de pilda.
• Daca un tacim ne scapa pe jos din neatentie, cerem altul.
• Indepartarea resturilor ramase intre dinti nu se face la masa, in prezenta tuturor. Retrageti-va la baie !
• Gazda se serveste sau este servita ultima. Sa evitam sa ne umplem pina la refuz farfuria.
• Cind ni se ofera un platou, trebuie sa luam intotdeauna bucata cea mai apropriata de noi.
Situatii speciale la masa
• Daca-i oferi cuiva un cutit, o furculita sau o lingura, le oferi cu minerul.
• Daca vi se cere sarea sau piperul le veti pasa peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui.
• Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima - cind platoul a revenit la ea.
• Sticla nu se da din mina in mina.
• Supa se serveste tot spre dreapta. La fel se procedeaza si cind stringem masa.
Cateva capcane
• Felia de piine se rupe pe masura ce manincam, in timp ce sandvisiurile mari se taie cu cutitul si se maninca cu furculita. Sandvish-urile mici se maninca cu mina
• Pestele nu se maninca la fel ca friptura. Cutitul se foloseste doar la transare, dezosare si ca ajutor la mincat. Oasele pe care le avem in gura se pun pe furculita apropiata de buze
• Carnea de pasare nu se maninca cu mina. Cum am mai spus, carnea se aduce gata transata la masa.
• Bananele: se curata cu cutitul si se maninca cu mina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa