Bunele maniere la o masa festiva (1)

Bunele maniere la o masa festiva (1)


Este normal sa nu mancam zilnic caviar, cocktail de crevetim melci sau midii, insa unii taiau sanvisurile si isi puneau unt peste legume.

Desi acestea nu sunt greseli foarte mari, regulile bunei-cuviinte ne arata ca poti jigni un bucatar sau pe gazda daca nu stii sa mananci sau sa te porti in societate.

Iata mai jos cateva reguli de care trebuie sa tii cont cand mergi la o masa festiva:

- caviarul adus in boluri mici, se ia cu lingurita si se pune in propria farfurie. De aici, se foloseste cutitul pentru a pune unt, caviar si ceapa sau lamaie pe painea prajita sau biscuiti. Sandvisul se mananca cu mana!

- branza aperitiv se intinde cu cutitul pe felia de paine si se mananca cu mana, iar brnaza-desert se mananca cu furculita si cutitul alaturi de fructe decojite tot cu cutitul.

- cocktail de creveti - daca este servit la pahar, se iau crevetii din pahar cu furculita si se musca cate o bucata, dupa ce i-ati inmuita in sos. Daca sunt serviti pe farfurie, se mananca cu furculita si cutitul!

- rosii-cherry - se mananca cu mana, dintr-o singura inghititura, nu se musca din ele!

- salata se mananca cu furculita, insa in cazul frunzelor mari, se utilizeaza si cutitul. Salata iceberg se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Nu iti pune salata in farfuria cu mancare! Daca nu ai un bol personal pentru salata, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe alta farfurie, decat pe cea cu felul principal!

- puiul se manaca cu furculita si cutitul! Se taie cate o singura bucatica mica de pui odata! Picioarele de broasca insa se mananca cu mana.

- sandvisurile mici si reci se manaca cu mana, sandvisurile mari si calde cu furcuita si cutitul!

- midiile sau molustele se manaca cu furculita speciala cu care le extragi din cochilie. Nu se soarbe zeama din cochilie, insa poti manca sosul in care au fost servite cu paine.

- melcii se manaca cu mana sau cu ajutorul unor linguri cu care se tine cochilia, iar cu furculita speciala se extrage carnea.

- sosurile subtiri se toarna direct peste carne sau legume, sosurile mai legate se pun alaturi de carne in farfurie, se ia fiecare bucata de carne si se da prin sos, apoi se mananca.

- nu se pune unt peste legume si nici sare sau piper in mancare inainte de a gusta - sunt adevarate insulte pentru gazda sau bucatar!

- in bolul pentru spalatul mainilor se introduce cate o singura mana, (doar varful degetelor!) si nu se miroase sau duce la gura acest recipient

- daca aveti in bautura masline sau cirese, acestea se pot scoate cu degetele, dar cel mai simplu ar fi sa terminati bautura si apoi sa inclinati paharul pentru a ajunge mai usor la acestea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia