Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Înca din timpul sarcinii este indicat ca viitoarea mamica sa se informeze cu privire la necesitatile viitorului bebelus pentru a fi pregatita sa ia deciziile potrivite fiecarei  etape din viata micutului sau. Un moment important in viata bebelusului este diversificarea alimentației, în jurul vârstei de 6 luni, când cel mic va începe să descopere gustul legumelor și fructelor, iar organismul va primi vitaminele și mineralele necesare ce nu se regăsesc în laptele matern. Când începem să diversificăm alimentația bebelușului, este indicat să optăm pentru reţete simple, compuse dintr-o singură legumă. Ulterior, putem combina legumele: morcovi, dovlecei, cartofi, păstârnac sau țelină. Trebuie să îl ajutăm pe cel mic să se adapteze treptat la meniul solid. Nu sunt recomandate legumele care se digeră mai greu cum ar fi conopida sau fasolea verde.  Este indicat însă ca primele mese ce conțin legume și fructe să aibă o consistență cât mai moale; ulterior aceste mese pot avea o consistenta mai densa. Unii bebeluși nu sunt deloc încântați de gustul noilor alimente sau de ideea de a mânca cu lingurita, însă mamicile trebuie sa se inarmeze cu rabdare, caci acomodarea va avea loc treptat. Este important să îi dati bebelușului mese cât mai diversificate, dar țineți cont de alimentele pe care acesta le refuză. Nu îl forțați să mănânce ceea ce observați că nu îi place si evitaţi să îl amăgiţi prin sustragerea atenţiei cu ajutorul jucăriilor. După vârsta de 7 luni, când cel mic are deja primii dințișori, putem începe să îi dăm puţină carne fiartă de găina sau de vacă, însă aceasta trebuie să fie pasată foarte bine. Începem cu 1/2-1 linguriță, o dată la 2-3 zile. Apoi cantitatea poate crește treptat spre vârsta de 1 an. Îi puteți da micuțului carnea la începutul mesei de prânz alături de puțin piure. Sfatul nostru este sa va ajutati la pasarea legumelor si a carnii de un blender sau un robot de bucatie. După vârsta de 1 an, cel mic se descurcă din ce în ce mai bine cu mestecatul, așa că îi puteţi oferi un biscuite sau o bucată de pâine pe care o va mânca singurel. Hidratarea este esenţială la bebeluşi, mai ales că micuţii  consumă mai multă apă decât adulţii, în special pentru că au un metabolism accentuat, pielea lor este în continuă maturizare, funcţiile lor renale încă nu sunt suficient de dezvoltate. Dacă în primele şase luni hidratarea micuţilor se face prin laptele matern, în momentul în care începeţi diversificarea alimentaţiei, este recomandat să introduceţi treptat în alimentaţia acestora şi apa. Conform specialiştilor, până la vârsta de 1 an este indicat ca bebeluşul să consume maxim 250 ml de apă pe zi, cantitate ce poate creşte în anumite situaţii, precum diaree, constipaţie, febră sau în zilele toride de vară. Apa minerala naturala necarbogazificata (plata) Bucovina este o apa echilibrata din punct de vedere al continutului de minerale, adica nu contine minerale in exces care sa-i dea un caracter specific: nu este o apa magneziana, calcica, potasica, sodica, sulfatata sau feruginoasa. Are un reziduu sec (total minerale dizolvate ) mic, de doar de doar 78mg/l. Apa minerala naturala necarbogazificata (plata) are toate calitatile pentru a fi folosita in alimentatia bebelusului, fapt certificat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Alfred Rusescu (IOMC).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia