Organismul nostru are nevoie de o alimentatie rationala menita sa-i mentina echilibrul in raport cu necesitatile sale, diferite in functie de starea fiziologica, varsta, sex etc. Perturbarea acestui echilibru poate avea influente nefavorabile asupra cresterii, dezvoltarii si starii de sanatate a organismului. Vara, din cauza temperaturilor ridicate, organismul este supus unui stres termic. Din acest motiv, pentru o adaptare mai usoara a organismului la conditii de stres termic, se impune o dieta usoara, dar care sa asigure optimul de principii nutritive necesare organismului, precum si o hidratare corespunzatoare care sa acopere pierderea electrolitilor prin transpiratie. Este bine sa consumam vegetale si fructe proaspete, alimente care au continut crescut de apa, vitamine si saruri minerale. Dintre legume si vegetale cele mai indicate sunt rosiile, castravetii, spanacul, broccolii, conopida, ardeii, dovleceii, vegetale cu pastai etc. Din categoria fructelor se recomanda, ca atare sau sub forma de sucuri, pepenele galben si verde, piersicile, caisele, prunele, perele, kiwi, citricele. Dintr-o alimentatie echilibrata nu trebuie sa lipseasca produsele lactate, bogate in saruri minerale si in special in calciu, element esential compensarii pierderilor electrolitice prin transpiratie, precum si carnea slaba de pasare sau peste, gatita usor, fiarta, inabusita sau la gratar. De asemenea crustaceele sunt indicate a fi consumate datorita continutului bogat de substante proteice si continutului scazut de lipide, precum si prezentei vitaminei A si vitaminelor din grup B. Vara evitati pe cat posibil consumul alimentelor grase (carne grasa, mezeluri etc.), produselor de cofetarie si patiserie, consumul alcoolului, inclusiv berea care favorizeaza deshidratarea, precum si al produselor cu continut ridicat de cofeina si zahar. Hidratarea joaca un rol important in mentinerea unui organism sanatos, cu atat mai mult pe o vreme caniculara. Aportul de lichide trebuie sa fie de minim 2 litri/zi, in special apa plata, dar si ceaiuri slab indulcite, limonada sau siropuri naturale din fructe.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii