Povesti cu gust este primul proiect editorial al lui Mircea Radu, cunoscutul om de televiziune. Este o carte in care bucatele iau gustul povestilor, iar povestile pe cel al bucatelor.
Cartea ne dezvaluie un Mircea Radu asa cum nu il cunoastem: un narator desavarsit care pastreaza farmecul retetelor traditionale romanesti si a bucatelor copilariei.
Am vrut sa aflam un pic mai multe despre povestile cu gust ale lui "Mircearadu", asa ca i-am pus cateva intrebari. Iata ce ne-a raspuns:
Cum te-ai hotarat sa scrii aceasta carte, de ce o carte cu inclinatii culinare si nu (doar) un jurnal de amintiri, de exemplu?
Pentru ca amintirile mele sunt legate in primul rand de persoanele care m-au crescut si m-au format dar si de mancarurile pe care ele le gateau. Nu cred ca a fost un moment pe care sa-l retin, despre care sa spun ca a fost ideea de la care a plecat constructia cartii, stiu doar ca am povestit odata, la o masa, despre o anumita mancare si amintirea, ancora in timp, pe care o aveam legata de acel desert. Dar am tinut minte reactia celor care ma ascultau - fetele zambeau cu subinteles, iar tipii aveau in priviri ceva din sticlirea ochilor lupului din povestea cu cei trei purcelusi - si mi-a placut.
Care au fost cele mai mari provocari ale acestui proiect?
Nu au fost provocari de niciun fel - nu m-am luat la intrecere cu nimeni, nu am calcat pe teritoriul nimanui, nu am pretins ca sunt altul decat cel care sunt. Singurul motiv pentru care am scris cartea asta, de fapt, o culegere de texte, proza scurta, sau spune-i cum iti cade tie bine, este placerea. Am scris, am fotografiat si am mancat de placere.
Cum ai ales retetele pe care le-ai inclus in carte?
Nu a fost greu sa aleg - unele sunt din copilaria mea, altele sunt invatate din vremea in care eram singur si sunt si cele cu influenta modoveneasca pe filiera sotiei.
Ce iti place/displace cel mai mult la bucataria romaneasca?
Imi place mancarea traditionala romaneasca, tot ce se pune pe masa la marile sarbatori, de Craciun si de Sfintele Pasti, nu pot spune ca imi displace ceva.
Cum te descurci in bucatarie?
Gatesc cand am timp si chef; dar cand o fac imi sta mintea numai la asta. Si sufletul, pentru ca se spune (si e adevar mult in vorba asta) ca mancarurile nu sunt gustoase daca nu pui si suflet.
Daca ar fi sa alegi doar un fel de mancare, care este preferatul tau si de ce?
E imposibil sa iti spun numai unul, iti zic trei: Piftia de porc, pentru ca ma duce cu gandul la Craciun, o Sarbatoare atat de mare si de frumoasa; Inghetata de cacao pe care eu stiu sa o fac si care e cea mai buna inghetata de cacao din lume, cu ingrediente 100% naturale (reteta e in cartea ”Povesti cu gust”) si Placinta cu mere, care-mi aduce aminte de scena din copilarie (de fapt scenele, ca au fost zeci) in care stateam alaturi de un prieten care locuia la un demisol, mancam placinta cu mere si ne holbam la picioarele femeilor care treceau pe strada, la un metru de noi…
Care e felul de mancare care iti aduce aminte de copilarie?
Sunt acolo, in cartea ”Povesti cu gust” cele peste saizeci de retete.
Te tenteaza sa scrii si alte carti, poate despre fata nevazuta a televiziunii, avand in vedere cariera ta longeviva de om de televiziune?
Ma tenteaza, dar nu stiu daca si cand am s-o fac.
Ce ne poti spune despre urmatoarea ta emisiune TV?
Urmatoarea? :) … Abia am inceput emisia "Femei de 10. Barbati de 10" alaturi de bunii mei colegi condusi de mana de fier inmanusata-n catifea, Marina Almasan, o emisiune in care cred si la care-mi face placere sa merg.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii