Nu ai neaparata nevoie de wok, ca sa gatesti retete chiezesti; insa daca iti vei procura unul, poti fi sigura ca ele iti vor iesi mult mai delicioase si mai apropiate de gustul lor real. Ustensila de forma rotunda are o multitudine de avantaje; wok-ul distribuie uniform caldura, foloseste mai putin ulei pentru prajit decat un recipient traditional si nu exista riscul ca, in timp ce amesteci, mancarea ta sa ajunga pe aragaz. Un wok bun va transforma prepararea retetelo chiezesti intr-o adevarata placere.
Daca de cele mai multe ori se intampla ca produsele mai scumpe sa fie si mai bune, acest lucru nu se aplica in cazul wok-ului. Nu exista un wok mai bun ca unul din otel. Nu numai ca este destul de ieftin, dar este cel mai priceput la a distribui caldura uniforma. In comert vei gasi wok-uri de aluminiu, otel inoxidabil sau chiar cupru, insa bucatarii chinezi, cu experienta, te vor sfatui sa alegi unul cat mai apropiat de modelul traditional chinezesc. Daca gatesti pe plita electrica, ar fi indicat sa folosesti un wok cu partea inferioara plata; wok-urile rotunjite pot reflecta caldura pe plita, producandu-i chiar stricaciuni. Wok-ul plat poate fi folosit fara probleme si pe un aragaz obisnuit.
Wok-urile originale aveau doua manere de metal, pentru a inlesni 'transportul' lor de la si catre locul unde se prepara mancarea- soba chinezeasca cu lemne. Astazi, wok-urile plate au un maner lung, si unul mai mic de cealalta parte; wok-urile rotunjite au ramas fidele originalului, si au doua manere mici de lemn sau de metal.
Wok-ul trebuie ingrijit cu multa atentie; la prima folosire, el trebuie uns cu ulei si, apoi, dupa fiecare sesiune de gatit, curatat bine cu apa din abundenta, avand grija sa nu zgarii suprafata cu obiecte metalice. Exista si wok-uri cu un strat protector, anti-lipire, insa acestea nu sunt la fel de eficiente ca si cele originale.
Poti gasi o serie de retete pentru wok pe forumul Culinar.ro.
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii