Un meniu special pentru Sfantul Ion

Unul dintre cele mai comune nume la romani este Ion. In Transilvania si Bucovina, cei care sunt numiti Ion au o sarbatoare aparte, numita "Udatul Ionilor". Ritualul de botezare simbolica are integrat in el si momente care amintesc de sarbatorile grecesti sau romane ale inceputului de an. Flacaii cu nume de Ion poarta un steag impodobit si sunt urcati intr-un car alegoric, gatit cu crengi de brad. Calul este si el impodobit cu betele colorate si in acest fel, cu totii, sunt purtati pana la marginea satului, la un rau. Aici, Ionii sunt botezati si purificati de toate relele anului trecut, astfel, intreaga comunitate urmand sa aiba parte de un an imbelsugat.   Dupa acest ritual, se organizeaza joc, la care sunt invitate si fetele. Sarbatorea este incheiata, de obicei, acasa la unul dintre Ioni, iar acesta isi cinsteste prietenii cu bautura si colaci. Considerata ultima sarbatoare de iarna, Sfantul Ion vine la inceputul lui ianuarie sa desavarseasca petrecerile din sezonul rece. Pentru ca multe familii au sarbatoriti cu numele de Ion/Ioana, gospodinele se intrec in a gati cele mai gustoase preparate si torturi.           Culinar.ro iti ofera o selectie de retete potrivite pentru masa de Sfantul Ion si pentru a-i surprinde placut pe invitatii tai.

Iata propunerile noastre:   Aperitive   Legume la cuptor Chiftele Ciuperci umplute Placinta cu carne   Feluri principale:   Muschi de porc la cuptor Cartofi la cuptor   Desert:   Torturi aniversare Cornulete cu rahat Chec pufos    

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
1
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
2
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia