Zapada argintie, bradul impodobit, cadouri multe sub brad, bugate alese si miros de scortisoara si portocale…turta dulce. Imaginea perfecta a Sarbatorilor de iarna. Turta dulce intregeste festinul dulciurilor de Sarbatori, si aduce caldura si miros de copilarie si amintiri de miere a familiilor de pretutindeni. Turta dulce ne seduce prin mixtura de condiment, specifice sezonului de iarna: scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara, portocale. Este doar un biet aluat copt cu miere, mirodenii şi glazurat, dar care de-a lungul vremii a primit nenumarate ecouri peste tot globul.
Istoria unei traditii dulci
Se pare ca turta dulce dateazade prin secolul X, dar pana in secolul al XV-lea, prin aceasta se intelegea doar conservarea ghimbirului. Se spune ca ghimbirul era mai bine conservat sub forma de prajituri si fursecuri. Pe atunci turta dulce se facea doar in fabrici, denumite bresle. Cea mai recunoscuta bresla era din Nurnberg (Germania). Aceasta breasla era renumita pentru detaliile ce dadeau viata turtelor dulci confectionate, acestea fiind decorate cu vopsea de aur si glazuri de diferite feluri se culori. Calitatea turtei dulci dinNurnberg era atat de buna, incat aceasta se folosea si ca modalitate de plata a taxelor si impozitelor. De asemenea, era considerata un dar pentru capetele incoronate si sefii de stat. Din 1991, orasul norvegian Bergen se lauda cu cel mai mare oras din turta dulce: case, biserici, trenuri, masini, vapoare.
Turta dulce…iubire aduce
Turta dulce este prezenta in cele mai multe si diverse scrieri internationale si povesti nemuritoare. Casuta din padurea unde s-au adapostit Hansel si Gretel era tot din turta dulce imbietator aromata.
Turta dulce a fost considerata de-a lungul timpului gustare domneasca si era prezenta doar pe mesele boieresti sau chiar regesti. A ajuns si sufletele oamenilor mai sarmani prin intermediul targurilor si balciurilor. A fost considerata simbolul iubirii si al logodnei de tinerii de la tara, care erau prea saraci sa cumpere verighete. Intr-un final a ajuns ormanent pentru bradul de Craciun, si simbol al Sarbatorilor de Craciun, iar din acest rang nu va putea fi detronat. E dificil de spun care din sortimentele din zilele noastre de turta dulce este cea considerate “adevarata”. Exista atat de multe retete, care de care mai gustoase, mai creative, mai spectaculoase, dar indiferent cum ar fi facuta, toti specialistii sunt de acord ca turta dulce trebuie sa contina neaparat miere de albine in proportii diferite si condiment cu gust puternic-piscator. Iar daca se consuma in zilele urmatoare prepararii ei, aceasta va fi cu mult mai gustoasa.
De la povestea fratilor Grimm, casa din turta dulce a devenit o traditie ce in fiecare an de Craciun este respectata de multe familii si indragita de copiii din intreaga lume. Aceasta poveste srisa de cei doi frati cu atata imaginative despre doi frati, o fata si un baiat care s-au ratacit in padure, a fost o sursa nesecata de inspiratie pentru brutarii si cofetarii din intreaga lume, care se intrec in a atrage cat mai multi clienti prin creativitate si inspiratie.
Oricate s-ar spune de turta dulce, ea ramane negresit un simbol care nu poate fi separate de imaginea Craciunului si a bradului cu luminite colorate. Autoarea acestui articol este Ghimpeteanu Andreea.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii