Pizza in istorie

Ideea de pizza este mai veche decat Italia. Pentru prima data grecii au fost cu ideea de a coace paine in forme rotunde si plate si de a adauga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinatie de uleiuri de masline si anumite condimente. Ca toppinguri alegeau cartofi si frunze, diferite feluri de carne si chiar si fructe. Este o certitudine ca grecii ar fi folosit si rosiile, daca acestea ar fi fost descoperite la vremea aceea! Mozzarella adevarata era importata de greci din India, astfel ca era destul de putin accesibila.

Prima pizza adevarata a fost facuta de brutarul Raffeale Esposito in Napoli, Italia. Dupa cum spune legenda, Esposito a vrut sa produca un fel de paine care sa fie diferit de celelalte care se vindeau in Napoli. Mai intai a incercat sa adauge numai branza, apoi sos, dedesubt si I-a dat forma unei placinte rotunde. Creatia sa a fost placuta imediat, si Esposito a fost chemat sa faca niste pizza pentru vizita Regelui Umberto si Reginei Margherita in 1889. A facut o pizza in trei culori: cu branza alba, sos rosu si condimente, ca sa reflecte steagul italian si loialitatea sa fata de tara. A fost o realizare grozava, si a numit-o pizza margherita dupa numele reginei.

In 1830, s-au pus bazele unei pizzerii in Napoli, facand posibil accesul la aceasta deosebita creatie pentru restul Italiei. Pizza s-a raspandit si in alte orase italiene. In plus, a inceput sa se adauge usturoi in compozitie, rosii proaspete si cea mai buna branza napoletana, faimoasa pentru textura si gustul ei. Aluatul era simplu, facut din faina, sare, drojdie. Tot in perioada aceasta au inceput sa coaca pizza in cuptor de caramizi.

Pizza a ajuns in America, Anglia, Franta si Spania foarte repede; cu toate acestea, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu era foarte cunoscuta. Dupa ce au ocupat teritoriul italian, multi soldati americani si europeni care au gustat pizza, au adus-o in tarile lor de origine. In America, imigrantii italieni vindeau pizza in magazinele lor, si prima pizzerie a fost deschisa de Gennuardo Lombardi in 1905.

In fiecare an, pe 9 februarie se sarbatoreste Ziua Internationala Pizza; in Cartea Recordurilor, cea mai mare pizza care a fost facuta vreodata avea 100 ft diametru. Si asta nu e cine stie ce, avand in vedere ca americanii mananca in medie 100 de acrii de pizza pe zi. Preferata este pizza-pepperoni, iar pizza, in general, este a doua mancare perferata a americanilor dupa hamburgeri.

Cea mai buna veste ar fi ca pizza e de fapt o mancare sanatoasa! Ea contine vitamina A in sosul de rosii, proteine si calciu in mozarella, precum si carbohidrati in aluat si ulei. Pentru vegetarieni, exista si varianta fara carne. Pentru cei intoleranti la lactoza, pizza cu rosii e cea mai buna. Cei care trebuie sa evite acizii din sosul de tomate, pot alege pizza alba.

La modul cel mai simplu, pizza poate fi facuta din cele mai sanatoase ingrediente pana la cele mai grase. Este o mancare care vine in mai multe variante, pentru toata lumea. Exista pizza la tigaie, pizza umpluta, pizza cu aluat subtire/gros, si multe alte feluri. In unele zone din SUA se mananca tipuri ciudate de pizza, de exemplu cu inghetata. Pizza a facut un drum lung din Italia, si acum a devenit parte dintr-un meniu international. Care reteta de pizza iti place cel mai mult?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia