Varianta folosita in prezent isi are originile in orasul Genoa, din nordul Italiei si este un amestec de ierburi si usturoi, numit pesto alla genovese.
Reteta originala, din Genoa, se prepara intr-un mojar din marmura cu un pisalog de lemn. Frunzele de busuioc erau spalate, uscate si puse in mojar, alaturi de usturoi si sare grunjoasa, apoi "batute" pana se obtine consistenta unei creme. Apoi se adauga seminte de pin si se amesteca in mojar, iar la sfarsit putina branza rasa sau ulei de masline, pentru a definitiva sosul Pesto. Se consuma in general cu paste, carne de vita fiarta sau cartofi fierti.
Acum in magazine exista varinta verde originala a sosului pesto, dar si variante mai ieftine, rosii, cu adaos de rosii, ardei, nuci sau alune.
In Franta, se prepara o varianta a sosului Pesto italian, doar cu busuioc, usturoi si ulei de masline, uneori adaugandu-se si branza. Insa lipsesc cu desavarsire semintele de pin sau nucile. Cu acest sos se aromeaza unele supe.
In Sicilia sosul se prepara dintr-o cantitate mica de busuioc, cu sos de rosii si alune si se numeste Pesto alla siciliana. In Calabria se folosesc ardei rosii copti si mult piper, care confera sosului o aroma aparte. In Europa se folosesc si alte variante ce contin: ruccola, masline negre, coaja de lamaie, coriandru si ciuperci. In Peru, sosul se numeste Tallarin Verde si contine spanac in loc de busuioc, servindu-se cu muschi de vaca si cartofi. Varianta vegetariana include frunze de busuioc, nuci, ulei de masline si pasta miso (pe baza de orez si soia).
Sosul pesto "vindeca" tusea, bolile de piele si intestinale si are proprietati laxative si diuretice. Consumul exagerat poate duce la diaree.
Pentru a prepara acasa acest sos aveti nevoie de 20 g frunze proaspete de busuioc (sau daca nu gasiti, folositi busuiocul ca si condiment si adaugati frunze de spanac), 30 g seminte de pin (de la plafar), 2 catei de usturoi, 30 g parmezan si 2-3 linguri de ulei de masline.
In mojar se pun intai catetii de usturoi, semintele de pin sau nucile si parmezanul ras si se "mixeaza" bine. Apoi se adauga busuiocul si la sfarsit uleiul de masline pana se obtine un sos fin.
Se poate servi alaturi de carne de vita, cartofi, paste, salate sau chiar pe paine.
Iata si pe Culinar.ro cateva retete cu sos Pesto:
Pesto din busuioc si parmezan
Pesto Genovese
Frigarui de ton cu pesto
Spaghete cu pesto de rucola
Salata de primavara cu file de porc in sos de usturoi salbatic
Vinete evantai cu rosii si mozzarella
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii