In primul rand va trebui sa pregatesti aluatul pentru turta dulce. Ingrediente pentru turta dulce: 125g de miere, 375 g de margarina, 375 g de zahar, 1900 g de faina, 5 lingurite de scortisoara,
3 lingurite de cuisoare macinate, 4 oua, 2 plicuri de praf de copt
Ingrediente pentru ornat si montaj:
cca 500 g de zahar pudra, 3 albusuri, zeama de lamaie, zahar cubic, coloranti alimentari rosu, galben, verde inchis, verde deschis, 1-2 lingurite de cacao pudra, 8 migdale intregi, migdale feliate, fistic, ornamente colorate, bilute de zahar argintii, 200 g de fulgi de cocos, cirese confiate
Intr-o craticioara se aseaza mierea, margarina si zaharul si se lasa sa se topeasca, amestecand la foc mic pana ce se dizolva complet tot zaharul. Se toarna totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Se bat usor ouale si se pun in compozitia de miere. Se amesteca faina cu mirodeniile si praful de copt. Se adauga compozitiei de miere si oua si se framanta. Se acopera aluatul si se lasa sa stea la temperatura camerei pentru doua ore. Intre timp se confectioneaza sabloanele, preferabil din carton: se intind foi de aluat groase de 4 mm. Se aseaza deasupra sabloanele si se decupeaza. Folosindu-va de formele de taiere pe care le aveti (inimioare, stelute) taiati tot atatea bucati cate aveti nevoie pt decor si chiar mai mult. Pentru linii lungi, folositi-va de rola de taierea pt pizza, iar pentru detalii, de un cutit cu varf. Se coc la 190 de grade Celsius, cam 10 minute. Cum decoram casuta de turta dulce: Se lucreaza cu doua tipuri de pensule una mai lata, pt incarcari si una mai fina pt detalii. Dupa ce am glazurati obloanele cu rosu, puteti decora cu bomboane sau cu migdale. Nu trebuie facuta toata cantitatea de glazura deoarece se va intari. Bateti albus cu zahar si zeama de lamaie, sa aibe consistenta unei smantani mai groase. Puteti adauga si cacao in galzura, pentru a desena si decora, sau alt colorant alimentar. Pentru bradulet folositi glazura verde cu doua nuante, iar bilutele se lipesc pe glazura umeda. Asamblarea casutei din turta dulce "Mortarul" folosit a fost preparat din zahar pudra si zeama de lamaie. Din cauza coacerii, dimensiunile partilor casei de turta dulce nu vor ramane la fel, si se vor deforma, asa ca vor necesita ajustarea cu un cutit sau o foarfeca de bucatarie. In prima zi de asamblare se lipesc cuburile de zahar cubic, pe cate o latura a fatadelor, apoi dupa potrivirea corecta se incarca cu glazura folosindu-va de o pensula. Pentru sprijin, folositi-va de schele solide din pahare inalte, cutii de cafea :). Cu o zi inainte de asamblarea finala se lucreaza la pregatirea acoperisului, care dupa toate incarcarile succesive anterioare, devine destul de greu si fragil. Se lucreaza cu el cu foarte mare atentie, in asa fel incat sa evitati fisurarea glazurii albe. Daca totusi se intampla asta, reparatiile se fac dupa asamblarea completa si tot cu pasta din zahar pudra si zeama de lamaie. Inainte de montarea acoperisului, casuta se aseaza pe cea mai mare foaie de turta si se lipeste doar din interior. Pe spatele acoperisului se lipesc cuburi de zahar in asa fel incat sa vina pozitionate exact deasupra celor de pe interiorul fatadelor, astfel acoperisul va fi sprijinit ferm. Gardul se pregateste folosindu-va de o rigla, pt exactitate. Dupa uscare, se pozitioneaza pe marginea "terenului", se sprijina cu scobitori si se lipeste cu acelasi "aracet" dulce-acrisor. Dupa lipirea bradutului in curte, care are steaua sprijinita cu un ciot de scobitoate, se pensuleaza muchiile casutei cu glazura si cat este proaspata. Se ninge cu fulgi de cocos care se vor lipi peste tot ca va place, horn, caramizile de sus de pe casuta, ulucele gardului.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!
Bulgur colorat cu snitele de soiaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii