Cei mai multi parinti intra in panica atunci cand copiii lor vin in bucatarie: aragazul, apa fierbinte, cutitele si celelalte ustensile culinare sunt transformate in adevarate pericole potentiale pentru cei mici. Poti transforma insa experienta culinara intr-o activitate extrem de placuta pentru copii, daca tii cont de cateva aspecte.
E cunoscut faptul ca celor mici le place sa se simta parte activa din ceea ce se intampla in jurul lor; cu mici exceptii, majoritatea copiilor adora sa framante, sa marunteasca, sa spele vase (dupa posibilitatile lor) de la cele mai mici varste. Decat sa patrulezi intre bucatarie si camera copilului pentru a-l supraveghea, mai bine il inviti sa te ajute atunci cand gatesti. Nu trebuie decat sa il faci sa inteleaga cateva reguli simple:
- nu trebuie sa guste din preparate decat atunci cand totul este gata; isi poate pierde pofta de mancare sau poate gusta alimente nerecomandate a fi mancate nepreparate
- nu trebuie sa umble cu cutite sau alte obiecte ascutite, daca are nevoie, sa iti ceara ajutorul
- trebuie sa isi spele mainile intotdeauna inainte de a participa la activitati culinare
Aducand copilul in bucatarie si oferindu-i sansa de a va ajuta va ofera amandurora mai mult timp petrecut impreuna; desigur, vor fi si mai multe vase de spalat si pete de curatat, dar micutul se va simti atat de bine incat nu iti va face mofturi la mancare daca a participat la prepararea ei. In functie de varsta pe care o are, copilul poate sa spele legume sau fructe, sa le marunteasca pentru salate, sa amestece ingrediente, sa framante bucatele de aluat, sa decoreze un tort sau o prajitura sau chiar sa masoare ingredientele necesare (daca este mai mare).
Nu uita sa il supraveghezi tot timpul, insa incurajeaza-i incercarile si fii mandra ca ai un ajutor de bucatar!
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!
Bulgur colorat cu snitele de soiaCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii