Inainte de sosirea spaniolilor in Mexic nu erau cunoscute nici grasimea nici uleiul de masline. Hrana era coapta, fiarta in apa sau aburi, cateodata coacerea fiind facuta in gropi sapate in pamant.
Bucataria mexicana nu ar mai fi aceeasi fara nenumaratele soiuri de ardei, dintre care o buna parte sunt foarte iuti. Alte condimente sunt: chimion, scortisoara, cuisoare, coriandru, oregano, ceapa, usturoi si sucurile de lamaie si lamaie verde (limes). In plus, rosiile, fructele de avocado si bananele joaca un rol important in bucataria mexicana.
Si bucataria mexicana a fost imbogatita cu produse din Europa. in Mexic nu se cunoastea carnea de vita, ci se consuma doar carne de porc, pasare, vanat, broaste testoase si carne de iepure.
Un ingredient de baza care provine tot din Mexic si a cucerit intreaga lume, este porumbul. Cu 8000 de ani in urma a fost cultivat porumbul in Mexic si a ramas preparatul cel mai important pentru mexicani. Acesta creste in aproape toate zonele climaterice. Deseori se planteaza impreuna cu fasolea si dovleacul.
O delicatesa mexicana originala autentica este mole poblano – curcan in sos cu zeci de ingrediente, printre care ardei iute si ciocolata.
Altele delicatese mexicane:
Tortilla este un fel de lipie facuta din faina de porumb si este de fapt painea mexicanilor. De obicei se prepara dintr-o faina de porumb speciala. Pentru aceasta, boabele de porumb sunt fierte in apa, astfel incat coaja tare se crapa.
Fajita (se pronunta fahita) o mancare care de fapt este tortilla cu carne la gratar.
Salsa, un sos special mexican. Mexicanii consuma tot felul de sosuri, pe care le-au si inclus intr-un top al iutimii: salsa forte (pasta de chili, sare si ulei de masline), salsa in trei culori (ceapa, rosie si ardei iute), salsa normal si guacamole (avocado pasat, rosii verzi, ardei iute, ceapa, usturoi).
Burrito este un fel de "sandwich” cu tortilla incalzita cu un amestec in interior care contine fasole, orez si/sau carne.
Taco este o mancare specific mexicana care are la baza tortilla. Fata de Burrito unde tortila infasoara continutul, in cazul tacos, tortilla este indoita in forma de U iar continutul este "la vedere”.
Un desert specific sunt fructele de nopales (smochine indiene) un cactus ale carui frunze si fructe sunt comestibile, aceste fructe se folosesc la deserturi, sub forma de sosuri, dulceturi, compoturi ori salate.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii