Pentru o buna gospodina intretinerea bucatariei trebuie sa constituie o problema de prim ordin. In bucatarie trebuie sa domneasca curatenia si ordinea desavarsita. Pentru pregatirea bucatelor se intrebuinteaza diferite vase si unelte, dintre care cele strict necesare sunt urmatoarele: cratiti, oale, tigai (diferite marimi), castroane, funduri de lemn, linguri de lemn, batator de carne, facalet, planseta pentru aluat, batator de ou, piulita, razatoare, masina de tocat carne, capace, lingura de spuma.
Este foarte bine ca dupa intrebuintare aceste vase sa nu fie ingramadite si lasate sa astepte pentru a fi spalate impreuna cu tacamurile, farfuriile, paharele etc. care s-au folosit la masa. Se vor spala, sterge si aseza la locul lor, in timpul lucrului, treptat, de indata ce nu mai este nevoie de vasul sau unealta respectiva. Vasele se spala cu apa fierbinte si putin detergent, se freaca cu praf si cand este cazul cu sarma, se clatesc cu apa curata. Procedand astfel se evita dezordinea in bucatarie si o data terminata pregatirea mesei, nu mai ramane nimic murdar. Dupa ce s-a servit masa nu raman de spalat decat farfuriile, vasele in care s-a servit mancarea, tacamurile si paharele. Ele se spala cu apa fierbinte si detergent, se clatesc cu apa curata si se sterg.
Masa din bucatarie pe care s-a lucrat se spala cu apa fierbinte si detergent, se freaca bine, se clateste cu apa curata si se sterge bine cu un stergar uscat. Nu trebuie sa se faca economie la apa calda.
Dupa terminarea gatitului, aragazul se curata si se sterge bine. Podeaua se matura sau se spala daca este nevoie. Spalatorul de vase se spala cu apa calda si sapun. Chiuveta trebuie bine spalata si frecata cu praf. Gunoiul care se strange in timpul gatitului se scoate afara.
Nu este bine ca vasele si tacamurile sa ramana nespalate de pe o zi pe alta. A doua zi, resturile de sos si grasime sunt uscate, se spala mult mai greu, bucataria prinde miros neplacut, vara se aduna muste si in scurt timp vor aparea gandaci. Acestia se inmultesc foarte repede si starpirea lor nu este tocmai usoara.
In timpul prepararii bucatelor, gospodina trebuie sa poarte un halat sau cel putin un sort curat, iar in cap sa poarte o boneta sau sa fie legata cu o basmaluta. Astfel se evita caderea vreunui fir de par in mancare si in acelsi timp nici parul nu prinde miros de mancare.
Gospodina trebuie sa-si spele mainile foarte des in timpul prepararii bucatelor. Dupa curatarea zarzavaturilor se va spala cu apa calda, sapun si piatra ponce, de asemenea inainte si dupa pregatirea aluaturilor, inainte si dupa spalarea, taierea si aranjarea carnii pentru mancarurile ce doreste sa le prepare etc. Este igienic si in acelasi timp contribuie la pastrarea mainilor mai frumoase si mai curate.
Trebuie sa se stie ce rol important are curatenia in bucatarie, pentru ca in mare parte temelia sanatatii familiei se pune aici.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii