In aceasta saptamana se posteste doar partial, adica este permis consumul de peste, lapte, oua si branza. Crestinii de rit ortodox vor trebui sa se abtina de la produse din carne incepand cu aceasta zi. Urmand ca la sfarsitul acestia sa renunte la toate produsele de origine animala.
In diferite parti ale tarii, aceasta saptamana are diverse denumiri si obiceiuri In Gorj se numneste Saptamana Nebunilor -si asta pentru ca in aceasta saptamana dau zor sa se insoare numai prostii si uratii satelor. In Ardeal, in aceasta perioada, feciorii umbla mascati, facand glume si nebunii, pe drumuri si pe la casele oamenilor, de unde capata de baut. In zona Abrudului, mascatii se chiar numesc farsangari, iar prin Reteag - mascurasi. Tinerii bucovineni, ce n-au apucat a se logodi sau a se cununa inainte de Saptamana Alba, au obiceiul de a se casatori in joia acestei saptamani.
In fiecare zi a Saptamanii branzei exista randuieli speciale.
Lunea Burdufului e lunea din Saptamana alba, cand fiecare om taie burduful de branza. Se zice Lunea Burdufului pentru ca atunci se ispraveste burduful cu branza, cand se scutura. In Teleorman, cei ramasi necasatoriti, se bat cu burduful, in prima zi a Saptamanii Nebunilor.
In Olt, spre exemplu, joia din saptamana alba se numeste Joia Tuturor Jivinelor sau Joia Furnicilor. Acolo, joia aceasta se tine impotriva tuturor jivinelor, mai ales impotriva furnicilor. In aceasta zi se face o turta de malai sau de faina, cu branza ori unt pe ea si se duce pe camp, unde se pune pe un musuroi de furnici sau in padure pe un copac.
Vineri se numeste vinerea Oualor, in timp ce penultima zi a saptamanii se numeste Sambata Alba sau Sambata lui Lazar. In aceasta zi femeile fac placinte cu branza si oua si dau de pomana, sub credinta ca Lazar a murit de dorul placintelor. Tot atunci fetele aduc cate un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece si dau de pomana, ca sa aiba izvor in cealalta lume. In Sambata lui Lazar barbatii nu au voie sa lucreze.
Duminica Lasatului Sec de branza sau Lasatul Secului pentru Postul cel Mare este cea mai importanta sarbatoare dupa Boboteaza si prima mare sarbatoare ce marcheaza despartirea in totalitate de bucatele interzise pe perioada postului. In aceasta duminica se sarbatoreste zgomotos, cu muzica si veselie Dupa ce au mancat si s-au veselit si s-au petrecut de ajuns, toti cei din casa obisnuiesc sa manance un ou fiert sau copt, pentru a li se parea Postul scurt, mic si usor ca ou, pentru a fi tari, sanatosi ca oul in tot decursul Postului, si cum mananca oul de iute, asa sa treaca Postul de iute. Cand mananca oul, se spune : "Ousor, ousor, / Sa-mi para postul usor!".
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii