Zama de afumatura

Zama asta-i o mancare nici ciorba nici supa. E plina de curatenie si drag de morosanca pentru omul ei care se intoarce seara de la padure. E o mancar

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • doi morcovi mari
  • o ceapa mare
  • o telina potrivit de mare
  • doi-trei catei de usturoi
  • coaste afumate
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare

Zama asta-i o mancare nici ciorba nici supa. E plina de curatenie si drag de morosanca pentru omul ei care se intoarce seara de la padure. E o mancare buna-n iarna grea din muntii Maramuresului dar cu care-i slobod a ne bucura si noi simturile, macar uneori. Ai zice ca e grea, dar de o faci cu simt de raspundere, nu-i nici grea nici primejdioasa. Se face asa: doi morcovi mari, o ceapa mare si ea, o telina potrivit de mare si doi-trei catei de usturoi se curata-spala-toaca si se pun intr-o oala cu fund gros, cu doua linguri de apa. Daca am fi noi in miezul iernii si-n creierii muntilor, am pune in loc de apa o lingura de unsoare de porc. Nu-i cazul, apa-i destul motiv pentru ca legumele sa se imprieteneasca unele cu altele, de la caldura si sufocare sub capac. Asta operatiune ia cam zece minute. intre timp, curat niste coaste afumate. Adica iau carnea de pe os, aproape de tot. De ce fac una ca asta? Pentru ca am nevoie ca oasele (cu putina carne) sa stea in oala, cu legumele dar nu vreau sa pun si carnea odata cu ele, ca-i usor grasuta si nu vreau sa scot toata grasimea din ea in zama. Dupa ce pun coastele in oala, acopar cu apa calda si las sa fiarba. Cand sunt morcovii aproape fierti, pun in oala trei cartofi taiati in bucati nu tare mici si altept sa fiarba si acestia. Abia la urma pun carnea luata de pe coaste si o lingura de patrunjel tocat si pus la pastrare pentru toamna-iarna, in borcan, indesat bine si frecat cu sare inainte (la munte nu prea gasesti patrunjel verde dupa luna August).


Sting focul, pun capacul pe oala si las zama sa inalte o rugaciune. Abia apoi o pun in blid. Daca vreau (dar nu-i musai) pot pune-n ea o lingura de smantana. Dar numai daca vreau. Oricum, nu i se simte lipsa va garantez.

Alte retete recomandate:

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors