Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramase
Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramase de la alt lot de bors) pentru fermentatia lactica, sau drojdia de bere. Peste aceasta se toarna apa fierbinte sau clocotita pina ce se umple vasul, care se va pastra la loc cald.
Dupa racire, se adauga o lamiie cu coaja cu tot, taiata in felii, impreuna cu 2-3 feliute de paine neagra. Se mai pot adauga ad libitum frunze de visin, telina, patrunjel,leustean, care dau o aroma deosebita. In timpul fermentatiei, borsul de amesteca cu o lingura de lemn cu coada lunga, cam de doua ori pe zi (dimineata si seara). Se gusta din cind in cind si daca este destul de acru, se pune intr-un loc rece sa se limpezeasca. Se scurge borsul limpede, se pune in sticle si se pastreaza la loc racoros. Se pastreaza hustele (ceea ce a ramas in vas dupa ce s-a pus borsul in sticle) la rece, in acelasi vas. Cand s-a terminat borsul in sticle, se toarna apa fiarta in vas peste huste sa se limpezeasca; apoi borsul se toarna in sticle. Operatia se pote repeta de 3 ori.
Nota: Borsul nu se lasa peste huste, ci se toarna in sticle, sa nu devina amar.
Se foloseste la prepararea borsurilor sau ca bautura racoritoare in cure de slabire. Asigura un aport deosebit in vitaminele B si P
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post