Este un fel de mancare preparata din multa ceapa, cu ulei si condimente apoi data la cuptor. Seamana mult cu iahnia care este o mâncare tradițională românească și se regăsește în mai toate zonele țării, dar la plachie se adauga si putin vin alb.
1 - Fasolea o punem la inmuiat de seara pina dimineata, in apa. Daca avem posibilitatea ii schimbam apa de 2-3 ori.
A doua zi o punem la fiert (eu am pus-o in oala sub presiune) cu apa, sare, boabe de piper, 3-4 catei usturoi, foaia de dafin si cimbru.
Lasam sa fiarba cam 30 de minute, dar asta depinde si de calitatea fasolei.
2 - Curatam ceapa si o taiem julien, ardeii ii taiem cubulete si usturoiul il dam prin presa.
Tocam marunt si patrunjelul verde.
Tragem la tigaie ceapa si ardeii. Cand s-au inmuiat si ceapa a devenit sticloasa, adaugam vinul si lasam sa se evapore alcoolul, apoi adaugam cuburile de rosii si sucul lor, amestecam sa se omogenizeze si la sfarsit adaugam usturoiul presat. Lasam sa dea cateva clocote, dupa care stingem focul.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
3 - Punem fasolea intr-un vas si o bagam la cuptor. Rasturnam deasupra ei sosul de ceapa cu rosii, omogenizam si potrivim gustul de sare, boia si piper proaspat macinat.
Deasupra am pus cateva felii de ardei gras colorat.
Dam plachia la cuptor pentru 20-30 de minute pina scade putin sosul.
Cand este gata, presaram patrunjel verde tocat si servim cu multe muraturi.
O nebunieeeee, va asigur.
Pofta mare sa aveti !
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post