Sarmalele de post pentru carnivori sunt, asa cum le sugereaza si numele, perfecte in perioada postului si au un gust aproape identic cu cel al sarmalelor cu carne.
Azi m-am apucat sa fac sarmale de post. Am mai facut, si, zic eu, si zic si fiica-mea si nevasta-mea ca au fost mai mult decat bune. Ca si data trecuta, scopul principal e sa obtin un gust cat mai apropiat de gustul sarmalelor cu carne. De asemenea culoarea si mirosul compozitiei inainte de de a fi fierte sa aduca macar in treacat de carne.
In principiu voi folosi cam aceleasi ingrediente ca si data trecuta, doar ca, datorita faptului ca anterior compozitia a fost cam moale, de data asta voi pune soia uscata, si nu fiarta, doar macinata. Si mai mult orez.
Premise: ce intentionez sa folosesc (la compozitie) si de ce.
Soia - pentru aport proteic, si avand un gust neutru, si fiind uscata pentru a absorbi din apa celorlalte ingrediente. Textura.
Ardei capia (neaparat capia) rosu - pentru culoare si dulceata pe care o are dupa ce e fiert. Nu ardei rosu obisnuit pentru ca nu trebuie sa existe nici un gust de ardei in sarmale, iar capia nu are.
Pasta de rosii, nu foarte acra, pentru a putea pune mai multa - pentru culoare, si prin gustul acrisor neutralizarea partiala a dulcetii ceorlalte ingrediente. O fi ea carnea dulce, dar nu e zahar.
Ciuperci - pentru aport nutritiv.
Patrunjel radacina - un touch de aroma si pt textura.
Pastarnac radacina - dulceata, un touch de aroma si pt textura - cantitate aprox. dubla fata de patrunjel.
Morcov - dulceata, textura si aroma - Cantitate aprox. tripla fata de pastarnac.
Ceapa - c-asai romanul, pune in toate :)
Usturoi - am obs. ca usturoiul se comporta dupa gatire cam ca Vegeta, dar e natural. Potenteaza gustul (aromele), si aduce aport de dulceata.
Orez - cam dublu decat la sarmalele cu carne. Absoarbe din apa celorlalte ingrediente si ajuta sarmalele sa se umfle. Data trecuta am pus cam cat la sarmalele cu carne si au iesit moi si flescaite. Asta nu inseamna ca au fost rele. :P
Mirodenii: marar, cimbru, piper, o lingurita de vegeta si jumatate dintr-un plic de condimente pentru sarmale. Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la "condimente pentru sarmale".
Ulei, destul de mult, pentru aport nutritiv, si pentru ca in general sarmalele nu plac "seci", ci.. varza cere grasime.
Mai intai am dat prin masina de tocat capia, ceapa, usturoiul, soia (asa, uscata), ciupercile (alternativ, ca sa se "ude" soia) si am pus pasta de tomate si mirodenii, petru ca soia si ciupercile, care au gust relativ neutru, sa se impregneze cu gustul celor de mai sus. Am amestecat, apoi am dat in continuare radacinoasele. Am pus orezul spalat si scurs bine, uleiul, am amestecat tot, apoi am mai pus din mirodenii sa potrivesc gustul, si sare.
Impachetate in varza dulce. In zeama pentru fiert am pus sare, din nou o lingurita de vegeta, o lingurita de otet, o lingurita de pasta de tomate concentrata si acra, si din nou cimbru si marar..
Atentie, am folosit radacinoasele gasite la magazin, adica morcovii sint umflati si nu au f mult gust. Daca folositi morcovi de gradina reduceti cantitatea. Asemenea si celelalte.
Fiert trei ore, la foc foarte mic (cat sa bolboroseasca.. ).
Cantitate totala rezultata - o oala mare de aprox 5-6l.
P.S. - nu mai calesc de ani de zile ceapa pentru nici o mancare. Mai sigur si mai bine pentru stomac. Trebuie insa fierte mai mult.
Sarmalele de post pentru carnivori se servesc calde.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post