Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta "Lapte de bou" se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.
In alte regiuni, "Laptele de bou" se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).
Apa/ laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca "faina" din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.
Secretul bucatarului
Pentru a nu se afuma "Laptele de bou", se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca "faina" din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post