Cozonaci cu bezea, nuca si cacao

Am pregatit doi cozonaci: unul cu bezea si nuca, iar celalalt cu cacao, ciocolata, coaja de lamaie, stafide si rahat de trandafiri.

Portii
20
Timp pregatire
110 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 50 g drojdie
  • 2 oua si 2 galbenusuri
  • faina cat cuprinde
  • 200 ml lapte caldut
  • 1 varf de lingurita cu sare
  • 4 linguri zahar
  • ulei pentru framantat
  • pentru umplut:
  • 5 linguri nuca macinata
  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 3 linguri cacao
  • Coaja de lamaie, stafide, rahat de trandafiri (sau orice aroma), putina ciocolata maruntita,
  • In plus: 1 galbenus si putin lapte pentru uns.

Mod de preparare

Drojdia se amesteca bine cu o lingurita de zahar (care va activa drojdia), putin lapte caldut si putina faina. Amestecul obtinut se lasa la crescut aprox 15 minute. Intr-un vas mare, se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul). Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se intinde primul aluat cu mainile, se intinde umplutura pregatita din: albusurile batute spuma, amestecate apoi cu zaharul, zaharul vanilat si nuca, se ruleaza aluatul ca pe o rulada, se rasuceste si se asaza intr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se intinde si celalalt aluat, pe care se presara coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si putina ciocolata maruntita. Se asaza si el intr-o tava cu foaie de copt. Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tavile cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia. 

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors