Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere, nuca.

Portii
16
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • un praf sare
  • 50 gr zahar
  • 2 oua de gaina
  • 200 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 20 gr drojdie proaspata ( + 1 lgta zahar)
  • pt. insiropat:
  • 200 ml suc de portocale ( + 2 lg miere)
  • pt uns:
  • 2 galbenusuri de ou + 2-3 lg lapte
  • In plus:
  • 300 gr miere de albine
  • 400 gr miez de nuca (+ coaja rasa de portocale sau dupa gustul fiecaruia)

Mod de preparare

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un castronel, se pun drojdia proaspata faramitata, o lgta zahar si putina apa calduta. Se lasa pana se activeaza maiaua.
Separat intr-un vas, se cerne faina. Se adauga sarea intr-o margine si se face un locas in care se pun pe rand: drojdia, ouale, zaharul si laptele. Se framanta cu ajutorul unui robot sau cu mana pana se omogenizeaza aluatul.
Se incorporeaza apoi untul moale, taiat cubulete. Se continua framantarea pana se obtine un aluat dens, lucios si elastic. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit aproximativ o ora.
Dupa ce a dospit, aluatul se scoate pe un blat de lemn, uns cu foarte putin ulei. Aluatul se imparte in 16- 18 portii, in functie de cat de mari ii vreti.
Fiecare bucata se aluat se modeleaza sub forma de snur lung, apoi se rasuceste sub forma de cifra 8.
Se asaza fiecare mucenic intr-o tava prevazuta cu hartie de copt, la distanta de 3-4 cm unul de altul. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se mai lasa 20 minute la temperatura camerei.
Dupa a doua dospire, se ung usor cu ou batut amestecat cu putin lapte. Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, aproximativ 20 min, in functie de cuptor. Cand devin rumeni si miros frumos, este semn ca s-au copt.
Se scoate tava din cuptor, se lasa putin la temperat, apoi mucenicii se transfera pe un gratar de bucatarie.
Sucul de portocale se amesteca cu mierea. Daca doriti, puteti incalzi putin sucul de portocale pentru ca mierea sa se topeasca usor.
Fiecare mucenic se insiropeaza cu suc, apoi se ung cu miere si se garnisesc cu nuca macinata, amestecata cu coaja rasa de portocala.
Sunt extrem de pufosi si aromati.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors