Placinta taraneasca cu branza

1. Pt. umplutura: Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat:
  • 300 de grame de faina 000
  • 200 - 250 ml de apa - in functie de calitatea fainii
  • cateva picaturi de otet
  • o lingurita rasa de sare
  • aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
  • Umplutura:
  • 400 de grame de telemea
  • gris cu lapte (neindulcit) din 250 ml. de lapte si atata gris cat sa se ingroase la consistenta unei mamaligi potrivite
  • 2 oua
  • 1 legatura de marar
  • 1 ou batut pentru finisat

Mod de preparare

1. Pt. umplutura: Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage deoparte si se lasa sa se raceasca.

2. Intr-un castron se amesteca omogen grisul cu lapte abia caldut, branza, ouale si mararul tocat.

3. Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului - nici tare, nici moale.

4. Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte).

5. Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura - nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros, gustul unturii nu se va regasi in preparatul final.

6. In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua "turnuri" de aluat pentru ca am facut doua placinte).

7. Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute.

Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.

8. Dupa trecerea timpului de odihna, "turnul" de aluat se intinde cu sucitorul - manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete.

9. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile, iar la mijloc se aseaza toata umplutura, careia i se da forma unui cerc cu diametrul de 25-30 de cm.

10. Se acopera umplutura, tragand marginile aluatului catre centru.

11. Placinta se rastoarna cu grija pe tava acoperita cu hartie de copt.

Se unge suprafata placintei cu oul batut. Dupa ce am uns placinta, eu am mai modelat niste decoruri de sezon din marginile decupate, frunze de vita si un strugure, pe care le-am asezat deasupra si le-am pensulat cu ou.

12. Am dat placinta la copt, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, pana s-a rumenit frumos (in jur de 25-30 de minute).
Pofta buna!

Reteta Placinta taraneasca cu branza a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro

Alte retete cu branza gasiti aici:

Placinta cu branza de burduf si marar,

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors