Placinta dobrogeana

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat: 500 g de faina
  • apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare
  • untura (netopita)
  • umplutura de brinza: 600 g brinza telemea de oi rasa
  • 100 g gris fiert
  • 3 oua

Mod de preparare

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

- Se imparte aluatul in 6 parti egale. Se rotunjeste fiecare bucata pe planseta cu podul palmei, se unge cu untura (netopita) si se asaza una linga alta intr-o tava. Se lasa din nou sa se odihneasca o ora la rece.

- Pe planseta unsa cu untura se intinde cu merdeneaua una din bucatile din aluat, pina se obtine o foaie de marimea unei farfurii. Se unge cu grasime. Se mai intinde o bucata la fel, se asaza peste prima, se intind putin impreuna cu merdeneaua, ca sa se uneasca, apoi prin rotire in aer de citeva ori, se intinde pina se subtiaza (dupa fiecare rotire, se asaza pe planseta si se apuca din alta parte). Cind foaia s-a subtiat (trebuie sa fie transparenta), se asaza pe planseta, se unge cu grasime si se impatureste in trei, pe ambele directii (ca o batista), facindu-se un pachet de marimea fundului tavii (se folosesc tavi rotunde de arama (sic!)). Se lasa la o parte.

- Se intinde a doua foaie, la fel ca prima, fara sa se impatureasca. Se asaza pe planseta, se rup marginile groase, se pune deasupra prima foaie (strinsa pachet), se asaza peste aceasta umplutura de brinza (600 g brinza telemea de oi rasa, amestecata cu 100 g gris fiert separat si cu 3 oua), apoi se aduc peste umplutura marginile celei de a doua foi.

- Se intinde a treia foaie din ultimele doua bucati de aluat.

- Se asaza pe planseta, se rup marginile, se pune placinta spre o margine a foii si restul foii se aduce deasupra, imbracindu-se astfel toata suprafata placintei (marginile se baga usor sub placinta).

- Se asaza placinta in tava unsa si se unge deasupra.

- Se coace la foc bun.


Se serveste fierbinte cu iaurt alaturi.

Pofta buna!

Reteta Placinta dobrogeana a fost propusa de Elena of Sweden pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors