Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 lingu
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina).
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale.
Margarina sau untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia - faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.
O jumatate din cantitatea de unt sau margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet.
Se pliaza catre mijloc - mai intai patratele mai mici din colturi:
De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior.
Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui.
Se repeta procedeul pentru fiecare bucata de aluat (intindere, ungere cu grasime, impachetare). Apoi, fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider.
Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.
Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm). Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui.
Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura.
Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat cu galbenus de ou.
Am introdus placinta in cuptorul preincins la 200 de grade si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45 - 50 de minute).
Pofta buna!
Reteta Placinta cu branza (urda) a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro
Alte retete de placinte: Placinta cipriota cu branza
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post