Pasca impletita cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac si clasica umplutura de branza de vaci, stafide si vanilie, este un deliciu garantat!

Portii
8
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat ai nevoie de:
  • 250 ml lapte caldut
  • o jumatate lingurita de sare
  • 100 g unt topit
  • 1 ou intreg + 2 galbenusuri
  • 550 g faina
  • 120 g zahar brun
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • o lingurita esenta de rom
  • un cubulet de 25 gr drojdie proaspata
  • Pentru umplutura:
  • 500 gr branza grasa de vaci
  • 100 gr smantana grasa
  • 150 gr stafide hidratate in 2 linguri de vanilie
  • 4 oua
  • 50 gr zahar brun
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri de gris
  • Pentru uns ai nevoie de:
  • un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
  • 2 linguri de zahar pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru aluatul de cozonac eu voi pune ingredientele la framantat intr-un robot de bucatarie, dar poti framanta si cu mana!



Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina si lasa maiaua la dospit 10-15 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Amesteca-le putin, apoi pune maiaua si faina si lasa la framantat cam 15 minute, pana aluatul este elastic. Acopera vasul cu un prosop curat si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.



Intre timp, pregateste umplutura: mixeaza ouale cu zaharul si amesteca-le apoi cu branza de vaci si smantana. Adauga si restul ingredientelor: stafidele inmuiate in vanilie, coaja si zeama de lamaie si grisul. Omogenizeaza bine compozitia si las-o deoparte.



Presara faina pe masa si rastoarna aluatul. Imparte-l in doua: o treime pentru baza si doua treimi pentru impletiturile de pe margine. Intinde o foaie rotunda pe o hartie de copt si transfera aluatul intr-o tava, apoi rastoarna umplutura. Taie marginile aluatului care depasesc tava. Restul aluatului modeleaza-l in bastonase lungi si impleste-le cate trei, formand astfel decorul. Pune de jur imprejurul tavii prima impletitura, apoi celelalte doua pune-le deasupra in forma de cruce.



Acopera pasca cu un prosop si mai las-o sa se odihneasca 20 de minute, apoi unge marginile cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si presara zahar deasupra. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa pasca sa se coaca aproximativ 30-35 de minute, pana se rumeneste deasupra si branza este inchegata bine.



Scoate-o din cuptor si lasa-o putin la racit in tava, apoi transfer-o pe un gratar cu tot cu hartia de copt si las-o sa se raceasca. Pofta buna!

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors