Moristi cu dulceata

Moristi cu dulceata, zambet de floarea soarelui si parfum de vacanta

Portii
8
Timp pregatire
170 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 25 g drojdie proaspata
  • 200 ml apa calduta
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 115 g Rama Maestro 72% grasime
  • aprox 500 gr faina (cat cuprinde)
  • Pentru umplutura:
  • dulceata de caise
  • dulceata de capsuni

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca apoi cu zaharul, restul de apa, sarea si putina faina. Se adauga untul sau margarina (la temperatura camerei) rupta in bucatele, se adauga faina cat cuprinde, amestecand si framantand pana se obtine un aluat moale, dar bun de intins.

Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul in foaie potrivit de subtire. Se impatureste. Se da la frigider pentru o jumatate de ora, dupa care se intinde din nou in foaie potrivita ca grosime si se impatureste. Se repeta procedeul de 4 ori.

Dupa ultima impaturire, se lasa aluatul la frigider peste noapte.

A doua zi, se imparte aluatul in doua bucati pentru a le pregati mai usor. Dati la rece aluatul cu care nu lucrati pentru a nu se topi untul din el.

Se presara faina pe masa. Se intinde primul aluat in foaie potrivita ca grosime, se taie in patrate.

Apoi se aduce fiecare patrat la forma de morisca astfel: se cresteaza colturile pana spre mijloc, obtinand 4 triunghiuri imaginare si fiecare colt drept al fiecarui triunghi se pliaza spre mijloc.

Se asaza moristile intr-o tava cu hartie de copt, se mai lasa la crescut cam 10 minute in tava (timp in care se poate porni cuptorul), apoi se preseaza cu degetul in mijloc, se pune pe fiecare un pic de dulceata si se ung cu ou.

Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute sau pana devin aurii.

Din prima bucata de aluat se obtin 12 moristi (o tava).

Dupa ce se racesc, se pot servi cu mai multa dulceata, daca doriti.

Din celalalt aluat am pregatit trandafirasi. Se taie aluatul in fasii lungi, se rasuceste fiecare fasie si se impatureste ca o spirala simpatica, modeland un pic cu degetele. Se lasa la crescut in tava cam 10 minute, apoi se pune pe fiecare un pic de dulceata de capsuni ca sa semene cu niste trandafirasi si se ung cu ou. Se coc pana se rumenesc, avand grija sa nu le uscam.

Cu resturile de aluat va puteti juca, impletindu-le sau gasind noi forme.

Tips:

Se pastreaza intr-o punga intrucat au tendinta sa se usuce.

Este un aluat simplu, care nu contine ou si daca nu este nici uns cu ou, poate fi un desert de post.

Pot fi luate si la pachet sau in excursii.

Timp total: aprox 3h 40 min

Portii: 8

Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/07/moristi-cu-dulceata.html

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors