Cozonacul cu multa nuca si cacao este o reteta de cozonac care poate fi usor integrata intr-un meniu de sarbatoare. Ingredientele necesare sunt: faina, nuca, cacao.
Cozonacul cu nuca si cacao va fi intotdeuna unul dintre cele mai apreciate retete culinare pentru meniul de sarbatoare. Procedam astfel:
Cernem faina usor pentru a o aerisi. Punem la fiert un litru de apa cu 500 g zahar. Punem apa peste faina intr-un lighean si amestecam repede. Lasam la racit. Amestecam din cand in cand. Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri. Frecam galbenusurile cu sare, coaja de lamaie si vanilie.
Luam alt vas si frecam bine 120 g de drojdie cu o lingura de faina si apa calduta. Punem maiau la loc cald ca sa creasca. Cand aluatul s-a racorit adaugam unt, apoi galbenusul si maiaua dar treptat. Punem apa cu zahar daca este necesar.
Framantam si adaugam ulei caldut din care oprim 2 linguri pt uns. Framantam in continuare in jur de o ora si cand vedem aluatul omogen si fara basici punem in ploaie faina si lasam aluatul la crescut.
Pentru umplutura de cozonac procedam astfel:
Se bate albusul spuma, adaugam pe rand zaharul, nuca macinata, cacaoa, faina, esenta rom si amesteci usor.
Cand aluatul a crescut rupem bucati din el si le umplem cu compozitia de mai sus. Aluatul cu tot cu compozitie nu trebuie sa depaseasca jumatate din tava de cozonac. Trebuie sa luati in considerare ca cozonacul creste.
Se introduc la cuptor pana capata o culoare aurie.
Alte retete de cozonac recomandate
Cozonac moldovenesc
Cozonac pufos
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post