Baigli sau saviecute, cum li se mai spune, sunt de fapt niste cozonaci cu mai putin aluat. Pentru reteta de baigli aveti nevoie de mac, drojdie uscata, zahar, lapte si oua.
Baigli este un fel de cozonac care e mai des pregatit de gospodinele din Transilvania si din vestul tarii. Se aseamana reteta cu cea de cozonac si se pregateste cel mai des la marile sarbatori.
Pentru aluatul de baigli se pregateste mai intai o maia din drojdie, 3 linguri de faina si lapte caldut. Dupa 30 de minute, in care a inceput sa bolboroseasca drojdia se mixeaza untul cu zaharul, coaja de lamaie si de portocala, apoi se amesteca si cu galbenusurile. Faceti o adancitura in faina si turnati acolo maiaua si amestecul cu unt. Se framanta aluatul si se lasa apoi la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura, spalati macul in apa rece, scurgeti-l si apoi puneti-l la fiert in lapte pana se ingroasa. Se adauga untul, esenta si se omogenizeaza. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza usor in crema racita.
Se intinde aluatul de baigli si se aseaza umplutura, dupa care se ruleaza. Ruladele se pun intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina; se ung deasupra cu ou si se presara cu zahar vanilat. Se coc in cuptorul deja incins, timp de 40-45 minute.
Se serveste ca desert sau la mic dejun cu o ceasca de lapte sau cafea.
Sursa acestei retete este blogul culinar Truedelights.
Alte retete de Paste recomandate:
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post