Paine simpla

Timp de aproape un an am pregatit painea amestecand ingredientele cu mana- nu aveam KA si merge repede si asa, nu este necesar sa framantati mult, est

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 kg faina (de obicei folosesc faina 650 pentru panificatie
  • sau alba 000
  • dar am folosit deseori si integrala )
  • 600 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Timp de aproape un an am pregatit painea amestecand ingredientele cu mana- nu aveam KA si merge repede si asa, nu este necesar sa framantati mult, este suficient sa se omogenizeze ingredientele.

In vasul KA-ului pun sarea, faina.

Drojdia o amestec cu zaharul si o las deoparte pana cand ung tava.

Intre timp drojdia s-a lichefiat si o torn in mijlocul fainii.

Pornesc robotul la viteza minima si adaug uleiul, deseori este de ajuns o lingura jumatate de ulei, asta in functie de faina (cumpar mai multa faina si daca dupa prima paine constat ca e mai faramicioasa painea a doua zi, pun 1 ½ linguri ulei daca faina e mai seaca torn cele 2 linguri).

Adaug apa calduta, treptat, intra fie toata cantitatea de 600 ml de apa, fie doar 550 ml, tot in functie de umiditatea fainii- voi adaugati 550 ml si daca mai e nevoie turnati si restul, se va observa ca

aluatul se omogenizeaza rapid, se aduna in jurul carligului, nu o las la framantat mai mult.

Vasul ramane curat si carligul la fel.

Impart aluatul in doua l rasucesc si asez painea in tava, apoi cu tot cu tava intr-o punga mare si o las la dospit, pana ajunge aproape de marginea tavii sau pana se dubleaza volumul stiti voi.

Din acest moment trebuie doar sa am grija sa o pun in cuptor si sa o coc, nu framant aluatul a doua oara, ma pot ocupa de orice altceva sau ma relaxez citind pe culi.

Este gata dospita- in functie de cat de cald e in bucatarie- in 35, 40 min sau o ora. Cele care aveti aragaz electric cu program de dospire parca dospeste si mai repede.

Cand e gata dospita, pornesc cuptorul – nu il incing inainte- asez tava in cuptor si fixez temperatura la treapta 7, adica 250 grade.

Daca aveti un cuptor care arde ca al meu dupa 20 min intoarceti painea daca nu, nu.

Este coapta in 45 min sau cand va place culoarea.

Scot painea pe un gratar,o stropesc cu apa si o acopar cu un servet pana se raceste.
Pofta buna!

Reteta Paine simpla a fost propusa de Carmen L pe forum culinar.ro

Alte retete de paine: Paine cu mere

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors