Paine rustica cu cartofi

Se spala bine cartofii. Fierbem cu coaja in apa in care am adaugat jumatatea de sare (2 lingurite) pina sunt moi. Scurgem, oprim din apa in care am f

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 680 g cartofi
  • 4 lingurite sare
  • 120 ml apa de la fierberea cartofilor
  • calda
  • 1 lingura drojdie uscata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 665 g de faina alba tip 550

Mod de preparare

Se spala bine cartofii. Fierbem cu coaja in apa in care am adaugat jumatatea de sare (2 lingurite) pina sunt moi.

Scurgem, oprim din apa in care am fiert cartofii 120 ml. Lasam cartofii la racit pina s-au uscat in intregime.

Cartofii reci ii strivim. Punem in recipientul robotului de bucatarie. Drojdia uscata o lasam 5 min. in apa calda de la cartofi. Amestecam. Dam drumul la robot la viteza redusa, adaugam drojdia si uleiul de masline, amestecam pina se omogenizeaza.

Adaugam faina cu restul sarii (2 lingurite), lasam pe mana robotului 2-3 min. apoi ii dam putina viteza mijlocie si amestecam 11 min.

Nu va speriati niciodata in timpul prepararii; aluatul va fi la inceput tare si sfarimicios..sa vedeti ce frumos se face la urma...

Dupa acele 11 min. acoperim vasul cu folie transparenta si lasam la temp. camerei la crescut ptr. 35 min. Aluatul nu isi va dubla volumul, dar va creste.

Impartim aluatul in doua, formam bile si aplatizam. Rulam aluatul spre noi, ultima bucatica o tragem putin spre noi si presaram cu faina. Incercam sa-i dam o forma oarecare rotunda. Cu taietura in jos asezam pe un prosop de bucatarie pe care am presarat putina faina. Acoperim cu un alt prosop si lasam la crescut 35 min.

Abia acum am dat drumul la cuptor si am preincalzit la 190°C, cu tava cu tot pe prima treapta de jos (cuptor fara ventilatie).

Normal ar trebui acum o piatra din aia de facut piinea pe ea, eu n-am. Dar am intors tava de fripturi cu fundul in sus si am asezat piinea cu taietura in sus, pe ea. Am stropit cu apa peretii cuptorului din cind in cind (cred ca de vreo 5 ori).

Lasam ptr. 45 min.

Scoatem pe grill si lasam sa raceasca. Nu se taie cit este calda.
Pofta buna!

Reteta Piinea rustica cu cartofi a fost propusa de pitt4 pe forum culinar.ro

Alte retete de paine: Piine-floare, Paine cu fructe uscate si seminte de dovleac.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors